Hai să începem tare și la subiect împărțim critica în 3 : critica nefolositoare , critica constructivă și critica de sine.
Începem cu cea mai distructivă care este critica de sine.
Ego-ul lucrează împotriva ta
Acesta vine de la Ego-ul, știi tu vocea acea din cap care defapt nu ești tu și la care ai vrea să îi bagi șoseta în gură noaptea la ora 3 că nu te lasă să dormi.
S-ar putea să ai un Ego-ul fragil și să nu suporți nici un fel de critică, fie ai un ego care îți aruncă un morman de bălegar făcându-te în fel și chip în capul tău. Dacă ai neclarități despre Ego poți intra la acest video.
Decât să lași Ego-ul să îți pună piedici mai bine fă-l un suporter de-al tău. Fă să aibă încredere în tine și să îți fie ultrasul ăla de la meciurile de fotbal care face galerie și când echipa susținuta de el e condusă cu 4-0.
Și cum faci asta? Păi prin afirmații pozitive repetate până nu îți ies pe nas.
De asemenea Ego-ul te poate opri în a primi critică constructivă.
Știu pentru mulți dintre noi critica constructivă se simte ca și o grămadă de săgeți care te străpung, mai ales dacă în prealabil ai depus o groază de efort, bani și timp. Acest articol a fost inspirat de faptul că mi-am dat seama că dacă critica constructivă nu este împachetat diplomatic cu lucruri pe care le fac bine, observ că devin mult mai iritat și de multe ori mi se activează răspunsul automat. Nu mai ascult activ și mintea mea caută să se apere sau să găsească următoarea replică, știu foarte bine că această critică mă va ajuta să mă dezvolt și e logic dar emoțiile ne controlează în mare parte deciziile.
Sunt oameni care pot primi așa ceva calm, alții sunt deranjați dar nu zic nimic, alții se apără cu scuze și mai sunt alții care izbucnesc în agresiune.
Percepția ta proprie
De multe ori nu critica în sine te face supărat sau nervos ci percepția ta despre aceasta.
Am observat pe mine acest lucru când nu mi-o convenit tonalitatea sau limbajul în care mi s-a dat de știre că ceva nu este ok. Nu avem întotdeauna luxul să avem o persoană care știe sistemul de feedback SBI (Situation-Behavior-Impact)și ne dă diplomatic critica. De multe ori o primești ca și o găleată de apa înghețată în față. Poate nu ai acea reziliență emoțională care să te ajute.
Un mic pont. Cei cu mentalitate de creștere suportă mai bine critica decât cei cu mentalitate fixă.
Deseori lucrul perceput ca fiind negativ defapt duce spre lucruri pozitive.
Avem mii de întâmplări în care oamenii primesc un șoc mare sau li se întâmplă o chestie negativă care îi face să se aventureze în afara zonei de confort și devin antreprenori care urmează să facă lucruri extraordinare.
Nu observăm multe lucruri, gura e sub nasul tău, poate să pută ca dracu și de multe ori nu simți cu toate că e chiar acolo.
Dacă primești critică constructivă ia-o ca pe un dar pentru că persoana îți spune ce poți să îmbunătățești, poate chiar această abilitate ți-a lipsit din arsenal care îți va dubla salariul în următorii 5 ani. La urmă să nu uiți să mulțumești persoanei respective de feedback-ul ei onest și prețios. Acest lucru va încuraja persoana să o ofere și în viitor. Multe peroane ezită să ofere critică constructivă de frica să nu primească și ei la rândul lor critică sau le este frică de repercusiuni că poate se strică prietenia sau relația de colegialitate.
Tehnici de a reacționa mai acceptabil la critica constructiva
Tehnica 1 de accepta critica mai ușor este sa te întrebi: Oare ce lucru bun poate să iasă din chestia asta negativă?
Când primești acea critică, poate te va motiva să nu mai repeți aceeași greașeală.
Bineînțeles sunt cazuri în care critica a fost dată pe nedrept. În aceste situații poți spune că acea critică reflectă mai mult ce se petrece în interiorul acelei persoane și nu are nimic de a face cu tine.
Defapt părerea celeilalte persoane despre tine nu trebuie să îți dicteze realitatea.
Din criticile pe care le primești încearcă să faci un pod ca să ajungi la următorul nivel al vieții tale.
Tehnica 2 să te gândești la o persoană pe care o admiri și îți imaginezi reacția acesteia la o asemenea critică.
Tehnica 3 chiar dacă inițial poate vei fi ofensat, trebuie în mod conștient să te deschizi și să primești acea critică constructivă și să nu lași mecanismele tale de protecție să te oprească în primirea acestui feedback important. Deci trebuie să treci din starea acea de pfoai ce m-o enervat ăsta, la hai să încerc să ascult activ la ce îmi spune și să nu îmi pregătesc tot felul de replici în cap doar să îi dau înapoi ceva critică.
Ba chiar poți să duci la nivelul următor și poți întreba persoana respectivă care ar fi pașii necesari să eviți sau să te îmbunătățești pe acea parte criticată. Dacă chiar a fost critică constructivă atunci persoana îți va putea spune ce pași să urmezi să fi mai bun pe data viitoare.
De multe ori aceste critici sunt adresate acțiunilor tale și nu ție în particular.
Fiecare persoană de succes are parte de critică deci va trebui s-o accepți și mergi mai departe.
Nu lua critica personal mai ales dacă persoana nu e într-un stadiu OK. Știi și tu persoane care mușcă fără cafeaua de dimineață sau când sunt înfometate înainte de prânz. Dacă persoana nu e într-o stare bună nu te mira dacă te va supăra, pun pariu că și tu ai mai spui lucruri pe care le regreți în momentul când ai fost nervos.
Aristotel spune Există un singur mod de a evita critica: nu face nimic, spune nimic şi fii un nimic!
Deci orice ai face în viață vei fi criticat și cel mai bine este să îți dezvolți abilitatea de a o accepta și a trage învățătura, este normal să faci greșeli dar este nașpa dacă repetăm mereu aceeași greșeală.
Despre critica nefolositoare nu vreau să intru în amănunte pentru că sunt mulți care oferă așa ceva și în general acele persoane care le oferă o fac din antipatie sau invidie ca și hater-ul tipic.
Dacă aveți ceva tehnici, povești cu ceva întâmplări care v-au ajutat, mi-ar plăcea să le citesc în secțiunea de comentarii.
Dacă v-a plăcut acest video nimiciți butonul de like sau da-ți mai departe acest video. Dacă sunteți interesați de videourile mele săptămânale abonați-vă la canal. Sărmăluța de idei o zi faină vă dorește.