Ce este Burnout ?

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stres excesiv și prelungit.

 Apare atunci când te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante. 

Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul și motivația pentru jobul pe care îl ai.

Burnout-ul te împiedică să fii productiv, îți reduce drastic energia, și te face să te simți fără speranță, cinic și plin de resentimente. Epuizarea pe termen lung te poate face mai vulnerabil la tot felul de boli.

Îmi amintesc la început, când am schimbat locul de muncă de la încărcatul containerelor cu pachete la o muncă de birou.

 Primul job am crezut că mă va băga în scaunul cu rotile, din cauza ridicatului că trebuia să ridic cutii care cântăreau jumătate din greutatea mea iar când am dat de acel loc de muncă de birou acesta a venit ca și o salvare de zici că am dat de o oază după 3 zile de băut urină în deșert. 

Na în sfârșit vești bune pentru nevastă-mea că nu mai trebuie să mă ungă pe spate cu 3 feluri de unguente.

Opțiunea de a da greș la noul loc de muncă nu exista pentru că știam că e grav dacă iar ajung la muncă fizică.

 Nu am un corp din ala ca zilierul acela de la sat care ducea în pod pe spate 20 de saci de porumb de parcă ar duce pene.

 Am tras tare, pentru ca în momentul în care dacă sunt probleme să nu fiu eu primul care primește bocancul în fund.

În mod interesant acei angajați care, vor să fie mereu mai buni și trag tare, au șansă mai mare pentru un burnout iar în cazul acestora timpul de vindecare durează mai mult decât în mod normal. 

Probabil că aceștia sunt mai predispuși la probleme din cauza tânjirii spre excelență și a unui ego pe măsură.

 Îți dai seama cât de tare doare când mai tot timpul, ai primit cuvinte de laudă iar acum trebuie să auzi că lumea începe să se îndoiască de capacitățile tale și ți se pare că tot ce ai clădit până atunci se duce pe apa sâmbetei.

Poate superiorul tău îți reproșează că nu te pricepi la managementul timpului ce nu ar fi grav dacă nu ai avea un canal pe Youtube în care explici și aplici metode de managementul timpului.  

Nu e nimic mai rău, decât atunci când răsplata pentru că ești rapid și bun, este să fii bombardat cu mai multă muncă încât să îți fie umplut oricare mic gol în program care poate de aceea este acolo să mai tragi o gură de aer sau o beșină zdravănă.

Ca să țin pasul, bine înțeles am făcut ore suplimentare în timpul meu liber pentru că sunt un tip de persoană căruia nu îi place să atârne muncă nefăcută peste cap asemenea unei săbii care atârnă pe o ață. 

Dar acesta duce la un dezechilibru.

Marea majoritate a filmelor cu firme este bazată pe acestă dinamică de dezechilibru care duce la pierderea familiei iubite. Vrei să oferi familiei toate necesare mai ai puțin partea de prezență și participare. 

Din păcate din proprie experiență îți spun: ai grijă ca eforturile tale de a fi superbun să nu zgârii des peretele burnout-ului. Dacă treci dincolo s-ar putea să te trezești într-un loc nedorit.

Ca si cum daca pui multă mâncare pe farfurie, o mănânci, si lumea te felicită dar daca o faci des și ajungi la mărimea unui castel gonflabil, vei duce o viata dificilă.

 Cu siguranță vei avea situații de stres in care trebuie sa dai 100%, dar ai grija sa ai și momente in care poți respira între acestea. 

Nu știu nici o ființă vie care să reziste să dea constant 100% și să supraviețuiască.

Burnout poate chiar să ducă la gânduri sinucigașe. 

Atenție la semne oameni buni.

Din mai multe surse am aflat că ar fi 12 etape spre burnout:

1. Ambiție excesivă

2. Te împingi să muncești mai mult

3. Neglijezi nevoile și îngrijirea personală 

4. Amâni conflicte

5. Apar schimbări ale principiilor pentru a valida propria valoare. 

6. Negarea problemelor și un simț al rușinii. 

7. Retragerea socială de familie și prieteni

8. Schimbări evidente de comportament

9. Confuzie de identitate sau depersonalizare 

10. Golul interior

11. Depresie

12. Colaps mental sau fizic

Burnout-ul înseamnă mai mult decât să te simți obosit după o zi lungă. Este de fapt stresul cronic care are un impact asupra ta atât fizic, cât și mental.

În mod interesant există mai multe tipuri de burnout:

1.Burnout de supraîncărcare

Din cauza suprasolicitării muncești din ce în ce mai mult și ești dispus să pui la bătaie sănătatea și familia pentru a face față. Sunt mari șanse să te plângi destul de des din această cauză.

2. Burnout din cauza lipsei provocărilor.

Ești la un job monoton, ești plictisit, nu prea există oportunități de învățare și nici nu te simți apreciat. Probabil că pasiunea și plăcerea la locul de muncă au fost demult extirpate.

 De multe ori te simți ca și un sclav care lucră pe banda rulantă și începi să pierzi încrederea în umanitate și te face să te îndoiești de acțiunile oamenilor din jurul tău. 

Și apare o ruptură între tine și firma la care lucrezi. Pot să apară chiar și îndoieli dacă faci o diferență pe lumea aceasta.

3. Burnout din neglijare 

Acest tip de burnout rezultă din sentimentul de neputință la locul de muncă. Oamenii se pot simți incompetenți sau incapabili să țină pasul cu cerințele locului de muncă. Acești angajați tind să fie pasivi și nemotivați.

Slavă cerului că ai controlul în viață, iar dacă ceva nu îți convine te poți mișca că doar nu ești un copac, fie vorbești cu șeful sau cu superiorul tău despre problema care te apasă, fie tai afară acea firmă din viața ta asemenea unui cancer.

Sau faci cum fac eu, lucrează la un proiect de suflet care te va ajuta să evadezi, sau investiții generatoare de venit pasiv care te scot de pe roata de hamster sau găsești alte metode prin care să fi mai rezilient la stresul zilnic.

 Ești mai tare decât crezi și sunt sigur că nu vei lăsa frica să te doboare.