Poate ți-ai dat seama că de o eternitate lucrezi pentru aceeași sumă de bani sau că ai dat de un coleg care ți-a mărturisit cât primește și te-ai decis să încerci să faci rost de o mărire.

 Ca să fiu sincer de multe ori este mai bine să nu știi cât ia fiecare, că poate te cuprinde o nesatisfacție sau tristețe sau ce știu eu, cu toate că poate înainte să fi știut ai mers cu bucurie la lucru, iar acum ești dezamăgit că poate lucrezi mai bine/mai mult decât acel coleg.

Viața e nedreaptă nu ?

Cea mai mare frică când ne gândim la o mărire este: ohhh cum să cer așa ceva,șefu îmi va catapulta curu. 


În 95% din cazuri sunt sigur ca nu vei fi dat afara. Știu procentul l-am scos din burtă dar în general șefii fac bani pe tine și doar pentru că pui această întrebare nu te dau afară. Mai ales nu te va da afară dacă a dat bani pe școlarizări și cursuri. Să nici nu vorbim de faptul că dacă te dă afară cine știe cât timp îi va trebui să găsească unul la fel de bun ca și tine.

În primul rând îți face bine dacă ceri mărire de salariu pentru că tu simți că meriți mai mult și știi că ai valoare la companie. Stima ta de sine va crește, deci ajungi să pui valoare pe timpul tău și ceea ce oferi.

 Persoana care este codașă la firmă nu va cere sa fie plătit mai bine pentru a petrece ore în șir pe budă calculând într-un excel cât este plătit pe an pentru treaba mare.

Desigur acest om nu va avea pielea pe față să meargă la o mărire de salariu. Bine excepții sunt peste tot și au fost cazuri în care cacealmaua reușește.

Haideți în jurul meu copii să vă povestesc cum merge treaba.



Numărul 1. Timingul contează

Primul element cel mai important este ca persoana de la care vrei mai mulți bani să aibă o zi bună. 

Dacă firma e pe cale să arunce oameni afară sau dacă au dat-o în bară, poate că nu e momentul oportun să ceri bani. 

Nu se cere mărire de leafă când l-ai prins pe șeful în hol, poate fugind la budă că are fix diaree. 

Trebuie să-ți rezervi un loc la el în calendar, dacă te întreabă despre ce este vorba atunci spui că este vorba despre viitorul tău la firmă sau dacă ești mai curajos zici: o ajustare de salariu :) 

Apropo dacă aveți și voi un răspuns bun vă ascult cu drag în secțiunea de comentarii.

În America, când se strâng fonduri ai știut că se organizează o masă copioasă și știi de ce? Pentru că după ce mănânci, devii sătul te simți super și în mod interesant vei și mai darnic.


 Probabil că știi și tu persoane care mai că nu mușcă dacă nu au mâncat ceva sau se comporta ca și cum ar avea o legătură de morcovi în cur.


Număru 2. Încrederea și limbajul corpului. 

Vei avea șanse mai bune de reușită dacă ai încredere bună și știi să te vinzi sau cum zic unii market yourself adică marchetează-te.

Pentru performeri de top este mai ușor să ceară o mărire pentru că aceștia au demonstrat de-a lungul timpului că sunt cei mai buni în firmă.  

De aceea îți recomand și ție dacă îți place domeniul în care activezi să faci mici ajustări să fii mai bun și mai eficient. 

Poate firma îți poate plăti și ceva școlarizare să poți să excelezi, măcar dacă investește în tine bani îi va fi mult mai greu să te vadă nesatisfăcut sau să te dea la concurență.  

Este mai important să îi arăți șefului cât ești de dedicat ,decât să arăți cât de nemulțumit și supărat ești.


Nu este avantajos dacă îi dai un ultimatum ca și cum i-ai ține un pistol la buci iar dacă nu acceptă bum gata ai plecat. 

De asemenea ai șanse mai mari de reușită dacă nu te plângi zicând că familia ta nu are ce mânca sau alte mirodenii. 

Șeful tău vrea să maximizeze profitul și garantat îl va durea în sculă că prietenă-ta vrea silicoane. Și nu trebuie să povestești de ce vrei mai mulți bani, este clar că toată lumea vrea mulți bani!!

Nu te îndoi că meriți acea mărire și nu fi așa de fricos că lași mingiuțe de bălegar după tine asemenea unui iepuraș.

Apropo este mult mai ușor să negociezi o mărire de salar dacă ai o altă ofertă pentru că ești mult mai liniștit și mult mai încrezător. 


O situație asemănătoare cu oameni care sunt single de mult timp și nu îi vrea nimeni și cum intră în prima relație atunci începe să primească tot felul de oferte pentru că nu se simte pe el de la o poștă cât este de înfometat. 

Iar dacă tu ai o oferta mai buna big boss-u nu mai poate să tragă de timp spunând că acuma nu, dar poate anu viitor toamna. 

Dacă ai ceva idei pentru anumite lucruri unde s-ar putea economisi timp și resurse sau să optimizezi anumite procese etc poate acum e momentul să le pui pe tavă. 

Chiar dacă nu va fi luat în calcul e deja un semn bun pentru șef că are un angajat care nu este acolo numa pentru leafă și bășcăleală cu colegii.


Poți spune cum ai ajutat firma sau ceva lucruri de valoare ce urmează să implementezi.

Dacă știi câți bani se dă pentru postul tău în general, atunci poți să faci un mic studiu de piață și să zici șefului, hey șefule din cercetările mele un om în poziția mea caută X și aș vrea să văd ce aș putea face mai bine ca să fiu un angajat de top aici la firmă.

Număru 3 Fă pașii pregătitori pentru că, cum îți așterni așa dormi.

Fă aluzie la mărirea de remunerație înainte de al cere. Această tehnică l-am furat de la interviul lui 

Ramit Sethi jos în descriere vă pun un link

Și cum funcționează, păi îl întrebi pe șefu dacă are puțin timp pentru tine pentru că tu nu vrei să faci doar o muncă ordinară, ci chiar vrei să fii printre cei mai performanți de la firmă și vrei să știi cam ce trebuie să faci pentru a fi unul dintre ei.

Îți dai seama că asemenea propoziții sunt muzică din rai pentru un șef. Mai ales dacă majoritatea oamenilor de acolo dau impresia unui prizonier care merge cu bila de bowling după el. 

Și fiindcă nu e pregătit în va da un răspuns generic legat de punctualitate și bla bla bla. Dar tu spui: uite șefule am făcut un pic de cercetare și uite acestea ar fi numerele și aici s-a determinat că vom face 3% profit, uite eu cred că putem face 6% și povestești puțin ce și cum și bineînțeles, poate îl anunți la fiecare 2-3 săptămâni cu progresul iar dacă totul iese bine poate putem discuta despre o ajustare de venit dar nu trebuie să vă bateți momentan capul cu acest lucru.

 Dacă reușești clar că după 3-4 luni când ai următoarea discuție cu el deja o să ai ceva în mână. 

Hei Șefu vânzările au ieșit așa cum am preconizat, când am putea să facem timp pentru o nou termen să discutăm lucrurile despre care am vorbit în trecut.

 Și deja aici clar că șeful se va bucura să te premieze, doar i-ai făcut o groază de bani.

Nu uita să fi destul de specific la cât vrei sau câte procente vrei că astfel se găsește șefu să-ți dea 1% care nu bate nici măcar inflația.

Nu întreba . Nu arăta nesiguranță cu : păiiii poate...20%?? și încearcă să păstrezi contactul cu ochii șefului măcar să vadă că ai o coloană vertebrală de titan și nu din jeleu haribo. 

Oh da și dacă auzi liniște după ce ai propus suma, nu te simți obligat să umplii spațiul cu cuvinte de regret, lasă șeful tău să dea cu părerea. Lasă să umple el acel gol (nu vă gândiți la prostii).

Și stai calm chiar dacă deja în interior ai transpirat două piscine și picioarele ți s-au făcut spaghete al dente. Așteaptă verdictul și speră la rezultatul pe care ți l-ai imaginat în cap de sute de ori înainte să-ți fi făcut curajul să ai această conversație.

Dacă în cap te vezi reușind vei avea șansă mai mare să primești mărirea.

Punctul 4. În marea majoritate a cazurilor pentru a putea cere o mărire de salariu trebuie să ai o calificare sau un loc de muncă unde bariera de intrare este puțin mai ridicată. 

Ce înțeleg prin asta este că dacă șeful tău poate să aducă un înlocuitor pentru tine oricând pentru că aproape oricine poate fi antrenat să facă acel lucru atunci șansele tale la mărire de salariu sunt slabe. 


În agricultură sau la curățat e greu să primești o mărire, dacă lucrezi în străinătate și nu știi limba la fel va fi și mai greu.

Sau poate ești unul dintre lucrătorii ăia super rapizi pe care îi vedem în videouri că face ceva de 3-4 ori mai rapid decât un om normal sau ești tipu acela care schimbă becul la antena aia din cer, știu că primește mulți bani dar sincer eu nu m-aș duce pentru banii ăia nici cu 10 straturi de pampers.

Dacă aveți și voi ceva sfaturi le aștept cu nerăbdare în secțiunea de comentarii.

Pentru o mărire mai sigură consideră să dai un like la această postare :).