Probabil ești aici pentru că vrei să ai așa mulți bani încât vei fi nevoit să îi dai cu lopata afară pe fereastra ca să nu te îneci. Deoarece mereu am știut cum să economisesc m-am hotărât să vă prezint mijloacele prin care reușesc să pun bani la o parte.

Învață să te târguiești

Nu lua aproape nimic fără a negocia, chiar dacă crezi că nu funcționează mereu. Un amic de-al meu a reușit în Turcia să obțină un bonus chiar și într-o farmacie.

Dacă plănuiești să cumperi o mașină nouă, nu te sfia la târguit, mulți au povestit cum au scos un preț mai bun sau au primit un set de cauciucuri în plus pentru că și-au încercat norocul. 

Eu de exemplu am obținut o reducere la abonamentul meu de internet, fiindcă că am zis că trec la o alta firma din cauza prețului, astfel am primit din nou un an la 20 euro 20*12= 240 eu.

Pe Ebay în 80% din cazuri mereu am reușit să obțin un preț mai bun decât cel oferit, iar dacă nu ai experiența necesară caută video uri pe net despre cum să te târguiești și ce metode există. Dacă ți-e frică sau ți rușine, cere-i unui prieten care se pricepe să te ajute .

Fă diferența între nevoie și dorință 

Photo by <a href="https://unsplash.com/@dj_johns1">DJ Johnson</a> on <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

Photo by DJ Johnson on Unsplash


Multe dintre lucrurile pe care le-am luat stau în pod și adună praf. Ba chiar îmi fac din când în când stres când mă gândesc că nu le-am folosit și am aruncat banii pe fereastră. 

Mai nou cumpăr doar dacă e strict necesar. Doar dacă îmi sare în gând în mod repetat, îmi setez o alarmă pe idealo sau pe alte site-uri de urmărire a prețului și în momentul în care intră la oferta sar pe ea cum sar pietrele în pantof în timp ce umblu. Serios cum puii mei?

Și am pățit-o de multe ori.

Nu voi uita niciodată momentul în care l-am rugat pe tata să-mi cumpere telefonul Sony Ericsson w810i în rate pentru o groază de bani și peste 5 luni a intrat la ofertă la jumate de preț iar tot orașul era plin și când ceilalți mă întrebau: hei ai luat și tu la ofertă? Nu, l-am luat că prostu la preț întreg...

Nu lua nici o tehnologie care a apărut recent pentru că toate intră la ofertă.

Așteaptă măcar 4 luni.

Mai nou dacă cumpăr, caut second( fără chestii electrice) sau caut 10 minute pe net pentru coduri de reducere.

Am luat ceva căști wireless și am folosit un cod din descrierea unui video de pe Youtube care deja trebuia să fie expirat de 5 luni de zile, dar a funcționat și eu salvat niște bănuți. 

Dar nu uita că în loc de obiectele care îți aglomerează casa, mult mai bine îi să dai bani pe experiențe, căci ele vor rămâne cu tine pe veci. Și vor face conversațiile cu oamenii noi mult mai interesante și ușoare.

Nu trebuie să mergi tot timpu în oraș cu prietenii

Photo by <a href="https://unsplash.com/@randyfath">Randy Fath</a> on <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

Photo by Randy Fath on Unsplash


Mai bine invitați-vă reciproc la mâncare făcută acasă. Acuma că sunt mai în vârstă, decât o ieșire la club, apreciez mai mult zilele în care ne jucăm jocuri de societate și nu îmi distrug ficatul cu băuturi alcoolice. 

Dacă nu știi să gătești, atunci comandați un family pizza sau sunt o groază de tutoriale pe youtube care îți dau mură-n gură ce și cum să procedezi. 

Dacă tot mergi la discotecă, du-te pe jumătate băut, dar ai grijă să treci de bodyguard fără să observe. Cumpărați sticle de alcool împreuna și beți până la un stagiu la care poate ai nevoie de încă una sau doua beri în club și ești bine.

Este mult mai avantajos decât să încerci să te îmbeți la club în care un cocktail costă 15 lei. Când mergi la cinema, du cu tine un ghiozdan sau pune o groază de mâncare și băutură în geanta mare a prieteni tale, care poate fi folosită să ascunzi o mitralieră. În sfârșit s-a meritat geanta aia mare cu care poți face trafic de carne vie.

Antrenează-ți reflexul de a spune nu


Dacă ți se oferă mai zi din când în când nu, ca să te obișnuiești că nu trebuie să acționezi de fiecare dată când prinzi pofta. Treci pe lângă un fastfood chiar dacă ți se face foame rezistă până ajungi acasă.

La lucru chiar dacă colegul de lângă mine merge după a 3a înghețată gratis, eu pot spune nu.

Vei observa că vei fi mândru în interior. Dacă nu cresc în greutate nu trebuie să îmi iau alte haine, bum iar am economisit bani.

Site-urile de promoții sunt încă foarte bine pentru antrenament și raionul de dulciuri din magazine.

Dacă poți, atunci cumpără la mâna a doua


Poate la echipamente electrice nu o fac dar pentru alte chestii merită o încercare.

Alți oameni, ca mine de altfel, au luat o groază de câcaturi care putrezesc în pod și vor să scape de ele.

Dacă nu e ceva electronic ia-l mai bine second hand de pe net, de pe un site ca și olx.ro sau magazin second hand. Ce vremuri bune au fost alea când vânam Jack and Jones, Adidas și Nike la second. Când înnotam printre haine și zici că găseam aur.

Încearca intermittent(interval/periodic) fasting sau postitul

Am crescut în greutate de când am venit aici, pentru că metabolismul meu e cel al unui melc mort și la lucru la fiecare 2 săptămâni are cineva ziua de naștere și aduce tort. Astfel am testat dieta Postitul intermitent și funcționează fără problemă. În timpul lucrului nu iau micu dejun niciodată și mâncam normal doar în weekend(adică de 3 pe zi) așa că am hotărât că pentru restu vieții încerc să mă limitez la 2 mese pe zi, la orele 11 și 19. O facem cu nevasta-mea de mai bine de 8 luni și ne simțim super și ea nu mai trebuie să stea juma de zi la lingură de lemn. Și amândoi am slăbit. Sunt mai multe variații ale acestei diete și puteți să vă alegeți cum vi se potrivește mai bine mai ales dacă aveți locuri de muncă care nu vă solicită fizic.

Nu lua medicamente dinainte

Dacă totuși ai nevoie de rezerve vorbește cu ceva prieteni să împărțiți o cutie. Numărul de medicamente ce le arunc la gunoi la fiecare 2-3 ani este incredibil. În sertar zici că am o farmacie care aparține unei case de bătrâni.

Folosește o aplicație pe telefon sau un site pe internet despre produse la reducere

Eu folosesc youpicit(sistem de operare android) spre exemplu și mereu iau cafele, balsam, detergent și alte chestii pe care le duc familie când merg acasă. Deasemenea există site-uri care te anunță de toate promoțiile. Iar dacă cumperi de pe amazon încearcă camelcamelcamel.com aici vei vedea istoria prețurilor dacă reducerea aia e chiar așa de bună sau e doar o capcană.

Pregătește-te din timp cu mâncare și băutură

Ca să nu trebuiască să cheltui pe drum mai ales dacă mergi într-o zona unde ar putea să fie scumpe mâncărurile. Poți duce biscuiți și mere pe avion și după ce ajungi la alte terminale poți evita să dai 5eu pe un sandwich.

Rezerva-ți vacanțele cu mult înainte și nu în sezon

Majoritatea care au copii nu prea au de ales dar dacă tu n-ai odrasle poți merge în afara sezonului. Măcar dacă mergi cu mașina nu pornești cu ⅕ din Țară deodată la drum. Pentru cei cu spirit aventurier sunt vacanțe last minute unde mergi deja cu bagajul gata făcut iar dacă biroul turistic are un ultim loc liber acesta îl poți obține la o fracțiune de preț. Poate peste 4 ore deja îți pornește avionu.

Multe bilete de avion costă mult mai puțin dacă alegi timpul de pornire și sosire în mijlocul săptămânii, sau dacă ora de sosire este foarte târzie sau foarte devreme, în acest caz ai grija că poate îți trebuie taxi sau poate încă nu te poți caza la un hotel la ore fragede.

Folosește Airbnb

Poate vezi niște anunțuri de chirii pe site-urile orașului unde vrei să mergi și poți să găsești o locuință/hostel mult mai ieftin, poate mai găsești pe net și un cupon la 10/20 %. Sau pornești cu un grup de prieteni și va rezervați o locuință mai mare.

Folosește cât ai nevoie

Nu folosi mai mult șampon sau detergent, pastă de dinți dacă nu e nevoie. Dacă hainele sunt doar transpirate nu trebuie să pui soluție ca și cum te-ai fi tăvălit în fecale de maimuță. Dacă ai părul mai scurt nu trebuie să iei cantitatea de șampon la fel ca și când ai părul de 3 ori mai lung. Oricum spumă în exces pica jos poate aluneci și să dai cu capu de perete. Tot la duș, până te dai cu gel de duș și faci spumă pe corp, poți să oprești apa.

Ține numărul invitaților la un nivel acceptabil

Nu mai tot invita tot felu de lume la tine ca mai apoi să trebuiască să mergi de 10 ori la cumpărături. Este ok să stai și singur în weekend și s-o belești pe canapea. În schimb dacă nu ești motivat să faci curățenie, cheamă niște amici la tine, acest lucru te obligă să tragi o curățenie rapidă și să dai cu aspiratorul, pentru că ei sigur vor observa firimiturile de chips cu putregai pe ele.

Ai grijă cu ce frecvență pregătești mâncăruri speciale

Nu găti meniuri exotice la care cumperi ceva mirodenii din care folosești 2 lingurițe, ca mai apoi să arunci plicu peste 2 ani că nu l-ai folosit. În schimb poți să înveți să faci meniuri pe mai multe zile astfel câștigi și timp și bani. 

Ai grijă cu cumpăratul suvenirurilor

Nu cumpăra suveniruri și nu începe ciclul suvenirurilor. Nu cumpăra magneți de frigider și tot felu de prostii. Am scris un articol pe acest subiect fă click aici pentru amănunte

Plănuiește și mănâncă ce ai gătit

Nu lăsa ca poftele să ducă la stricarea mâncării gătite din frigider. Dacă ți se întâmplă prea des, atunci mai bine gătește într-o oală mai mică sau calculează-ți pașii în așa fel să reduci irositul.

Aplica tehnica umezirii


Pâinea/Cornu/Chifla care au devenit "burete", poți să le umezești sub un jet de apa, le bagi la cuptorul încins vreo 7-8 minute și când le iei afara sunt ca noi. Dacă știi că pleci undeva poți să îngheți mâncarea și o dezgheți altădată. Dacă tot faci sarmale fă o porție mai mare și pune anumite sarmale nefăcute la înghețat, altfel câștigi timp și vei avea la îndemână sarmale pe care le vei putea prepara în 20 de minute.

Costurile ținerii cărnurilor în congelator

Știu că sună aiurea dar dacă folosești un congelator vechi ai grijă la cât consumă, cunosc persoane care i-au carne la ofertă și umple chiar și congelatoru ăla în care ai putea să pui cadavre și nu-și dau seama că din consumul de curent al aparatului ar putea să-și cumpere an de an carne proaspătă. Verifică pe site cât anume te costă.

Site <-- pentru calculatul costului de curent

Adevărații bucătari pot găti și cu resturi

Resturile unei mâncăruri sau a ingredientelor acesteia pot fi folosite pentru alte mâncăruri .

Disciplina când mergi la magazin

Când intri la magazin du-te cu o listă bine pregătită și propune-ți să iei doar ce ai pe listă. Poartă ochelari de cal, dacă e nevoie, să nu deviezi de la țintă.

Rețeta leneșului

Dacă îți este lene să gătești atunci învață cât mai multe rețete pe care le poți face băgând chestii la cuptor pe care le scoți peste 20-30 min. Sau fă mâncare la aparatul de gătit cu aburi și acolo numa pui mâncarea înauntru și poți merge să te uiți la seriale.

Crează o sursă de venit pasiv

Aici îți recomand articole care explică ce metode ai pentru a genera venit pasiv.

Să ai un compatriot mecanic la îndemâna

Photo by <a href="https://unsplash.com/@aahubs">Aaron Huber</a> on <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

Photo by Aaron Huber on Unsplash


Nu trebuie sa îți spun cât de mult costă anumite service-uri oficiale la BMW,Mercedes,Audi.

Verifica opțiuni alternative la orice

Folosești o anumită marcă care e cam scumpă și sunt mai multe alternative pe piața atunci poate e cazul să o schimbi pe una mai ieftină dar apropiat la calitate(bun la diverse medicamente în care alternative poate fi de 3-10 ori mai ieftine) .

Următoarele tehnici sunt pentru germania

Zi că nu ai nici o religie

Dacă te înregistrezi proaspăt spune că nu ai nici o religie. Eu nu am fost avertizat. Așa că mai încolo m-o costat vreo 40eu procedura vreo 2 ore de așteptat la primărie + o conversație neplăcută cu ceva preot care voia să afle dacă vreau să ies,ca nu mai cred...nu voiam să îi zic că mai băiatule la mafie nu am chef să dau 2% din venitul lunar pentru că nu am văzut niciodată pe rețelele sociale că ați fi ajutat vreodată săracii sau nevoiașii. Majoritatea știrilor ce le aud despre biserica sunt despre băieței sau taxe aberante.

Photo by <a href="https://unsplash.com/@ripato">Ricardo Gomez Angel</a> on <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash


Lohnsteuererklärung

Din moment dat ce sunt însurat sunt obligat să fac Lohnsteuererklaerung.

Înainte credeam că trebuie să merg la Steuerberater care costa o groaza de bani fără să știu că există opțiunea de Lohnsteuerhilfeverein. Când am făcut singur am luat 40eu, când a făcut asociația atunci am primit 600 eu. Exista o mulțime de chestii pentru ce poți primi bani înapoi. Chiar și o parte din costuri pentru drumurile spre casă în România poți să primești înapoi. Poți trimite bani acasă la părinți (în general e mai bine prin banca) decât 1500 eu într-un șut mai bine câte 200-300eu împărțit pe luni. O parte din suma pentru ajutorul părinților poate fi și ea decontată.

Nu mai bine le dai lor decât statului? Pentru medicamente și drumul dus până la lucru(din păcate nu și cel înapoi) primești vreo 30 cenți/km. Sumele sustrase vor fi scăzute mereu din suma brută pe care o plătești pentru taxe.

Fahrgemeinschaft

Vorbește cu colegii de serviciu, că poate unii vin din zona ta. Poate vă puteți întâlni undeva și mergeți cu o singură mașină și atunci economisești la carburant și nu trebuie să respirăm gaze în prostie. În schimb la Lohnsteuererklärung le zici că mergi zi de zi singur! 

Dacă locul de întâlnire este aproape, poate merită să-ți iei o bicicletă.

Fă-ți asigurare ADAC

Dacă nu îți merge mașina, băieții ți-o duc până la service. Dacă pățești ceva, vin după tine și au parteneri în toată europa. Dacă nu ai această asigurare deja, o singură tractare te poate costa 200-300eu.

Vermögenswirksame leistung

Anumite firme din germania oferă Vermögenswirksame leistung care sunt un fel bani în plus pe care firma le transfera într-un cont de economii/ unde firma se oferă sa plătească în afara salarului o anumită suma între 6.65-40euro pe lună.

Exista mai multe feluri de Vermögenblablabla și poți cauta pe net. Unul cu bani direct depozitați pe un cont de economii ,Etf fonds(banii sunt puși la bursa aici statul da +20% în plus, Bausparvertrag pentru construcția unei case,sau fond de pensii private fiecare are avantajele ei și chiar merită pentru ca este avantajos din punct de vedere al taxelor.

În cazul în care ești la o firma care plătește doar minimu ai opțiunea s-o completezi din salarul tău brut ca sa ajungă la 40. Se plătește timp de 6 ani pe urma investiția se "odihnește" un an și pe urmă în al 7lea an se poate scoate suma. În caz ca vrei să scoți suma mai repede,fie ca schimbi firma iar firma viitoare nu iți poate continua contractul anterior sau fie ca ai o urgentă nevoie de bani atunci vei fi impozitat.

Tarif de curent NT HT


Folosește-te de tariful dual de curent dacă ai așa ceva. 

Sunt unii care au un tarif de zi diferit de cel de noapte. Sau weekend și zile de sărbătoare sau după anumite ore ai un alt tarif atunci poți să folosești chestia asta în avantajul tău.

 Eu pornesc mașina de spălat vase după ora 10 seara.Spăl haine în weekend în orele cu tarif mai mic. Dacă trebuie să mă uit pe video și trebuie să aleg între TV și Tableta atunci aleg Tableta. Încărcatul chestiilor electrice o fac 80% seara sau la firma.

Mă interesează voi prin ce alte trucuri economisiți bani?