Cu toții știm cât de nociv este stresul.

Cum să nu fi stresat?

Dacă ești om este imposibil să nu fi trăit astfel de momente, doar suntem în secolul 21. Dinamica lucrurilor se schimbă pe zi ce trece și din cauza tehnologiei oamenii sunt din ce în ce mai nerăbdători și vor totul deja ieri.

Iar dacă stresul nu este de ajuns există un alt lucru pe nume GRIJĂ, începi să îți faci griji de cum dracu vei reuși să faci toate lucrurile pe care ți le-a pus viața sau locul de muncă în poală. Trebuie să facem diferența între stres bun și stres rău. 

Stresul bun

Stresul bun e acela care te menține activ și productiv pe timpul zilei și orele zboară așa repede că nici nu te gândești să lenevești, nici măcar un minut și nu mai trebuie să te joci jocul: nu mă uit la ceas pentru câteva ore iar când te uiți îți dai seama că nu au trecut doar 10 minute.

În timpul stresului bun poți intra în starea de flux și la capătul zilei ești mirat cât de multe ai rezolvat și ce atent ai fost, că nu te-ai uitat la videouri cu animăluțe drăguțe.

Stresul rău

Stresul rău este atunci când nici nu poți să intri în starea de flux și aproape că intri într-o stare de neajutorarea și îți vine să poți face o păpușă voodoo și să îi rezolvi pe toți cei care te-au încărcat cu atâta lucru.

 Hai sincer ridicați mână ăștia care v-ați mai gândit să da-ți câte un pumn imaginar persoanelor care v-au enervat.


Numa io singur?

Na uită-mă că am doar cititori pacifiști.

În mod interesant stresul este ceva personal. Percepția ta despre stres influențează efectul pe care acesta îl are asupra ta.

„O zi de îngrijorare este mai obositoare decât o zi de muncă.”John Lubbock

O metodă prin care reduci impactul stresului este mărirea rezilienței emoționale.

Din păcate mulți dintre noi nu avem chef de sport, dar acesta are un număr de beneficii extraordinare și interesant ajută chiar și la reducerea stresului. 


Dacă ai timp în pauza de prânz să faci puțin sport în acea zi stresată vei vedea că vei face mult mai bine față. Sau cel puțin vei avea mai multă forță când dai acel pumn șefului :)).

Când vin acasă cu bicicleta chiar dacă am avut o zi stresantă parcă mă ajută să mă calmez, mai ales că am un deal mare de urcat și la capăt sunt ud fleașcă.

Dieta de asemenea ajută. Când sunt stresat mănânc de stres și nu poftesc niciodată ceva sănătos cum ar fi broccoli fiert sau o salată. Ce vrea omul cofeină, zahăr sau carne?

Există o legătură strânsă între muncă, stres, sănătate și wellness.

Dacă mergi în vacanță deconectează-te și dă-ți oportunitatea să te regenerezi. Oricum cantitatea de lucru te va aștepta și faptul că îți faci griji în vacanță nu va ajuta cu nimic situația. 

Mai bine bucură-te de libertatea pe care o meriți și bucură-te de micile momente de liniște de care ai parte.


Astfel când te reîntorci la treabă ai bateria încărcată și șansele tale la un burnout scad.

Pentru mine plasa de siguranță de 6 luni de asemenea îmi dă reziliență emoțională pentru că nu îmi fac griji că dacă ar fi să îmi dau demisia nu am din ce să trăiesc.

Hai să trecem la metode de reducere a stresului.

1.Scrieți demisia, pune o dată pe el dar nu îl trimite, doar să îl ai pregătit. Oarecum te va liniști că ai o opțiune de scăpare. Și dacă l-ai scris deja odată atunci ajunge doar să modifici data :) . 

Eu nu zic să-ți trimiți demisia ci doar s-o ai undeva salvat ca și un as în mânecă. Pe mine mă liniștește uneori chiar și dacă îmi imaginez față superiorului meu când bat acea hârtie în masă, de mai că nu crapă.

Metoda 2 O numesc metoda nu arunca așa de repede bumerangul.

Aceasta ajută să reduci efectul de bumerang al lucrurilor ce îți vin pe cap mai ales dacă ai foarte mult de lucru în acel moment și următoarele zile.

Lucrez în proiectare în construcții, din păcate ești pedepsit dacă lucrezi prea repede și hai să vă explic de ce.

Mai demult lucram ca nebunu, foarte repede și tot trimiteam și pe măsură ce terminam anumite proiecte primeam tot mai mult pe tavă, plus reveneau și lucrurile făcute anterior cu mici revizii cu un termen până la care trebuiau să fie terminate.


Acum știu că dacă am o perioadă mai stresantă chiar dacă am terminat un proiect voi seta o alarmă să-l trimit mai încolo ca să mai trag și eu o gură de aer și automat împing data întoarcerii lucrului cu cât vreau eu :)

Metoda 3 Fi atent la respirație. Un exercițiu ușor de 1-2 minute. Trage aer în mod controlat și conștient.

Respirație abdominală sau în diafragmă este eficientă, te liniștește una-două și îți vei oxigena și mai puternic creierul pentru că poți să tragi mai mult aer în diafragmă decât dacă tragi doar în piept. 

La început pune mâna pe burtă și simte cum tragi acolo aer.

Metoda 4 Trage un pui de somn de 10-15 minute, americanii îl numesc powernap. Să nu uiți să pui o alarmă că poate te trezești că deja trebuie să mergi acasă :))

Metoda 5 ia câte o pauză din când în când. Cea mai bună pauza pe care o poți face este chiar una în care îți relaxezi organul care este suprasolicitat.

 Dacă lucrii la birou și încerci să îți odihnești creierul pe social media atunci acesta nu sa va odihni chiar așa de bine ca și când ai fi dormit una s-au ai fi făcut meditație mindfulness. 


Dacă stai într-o zonă cu un parc sau verdeață du-te și fă o plimbare. Dacă stai într-o zonă neprietenoasă cu mult zgomot poate pune-ți căștile și ascultă sunetul oceanului sau al unui film porno. Glumeam știu bine că multora dintre voi nu vă place sunetul oceanului.

Metoda 6 Citește despre stoicism și aplică acele principii, în viața ta de zi cu zi. Un bun exercițiu este, să îți imaginezi cum cel mai rău lucru s-a întâmplat iar acum că deja fictiv ești la fundul fântânii poți acum încet încet să rezolvi câte ceva.

 În acest fel este mult mai bine dacă faci ceva decât să rămâi paralizat de frică și să nu fi făcut nimic.

Metoda 7 Ramai in prezent. Dacă stai concentrat pe prezent, este aproape imposibil să fi în stres dacă nu cumva fix ai dat bot în bot cu ceva animal sălbatic sau un pericol iminent.

Ca să fi mult mai conștient poți folosi regula 3 3 3, știu că aceasta este folosit pentru cei care suferă de anxietate dar merge și la stres.

Uită-te în jurul tău și numește trei lucruri pe care le vezi. Apoi, numește trei sunete pe care le auzi. În cele din urmă, mișcați trei părți ale corpului -de exemplu glezna, degetele sau brațul. 

Ori de câte ori simți că creierul tău merge cu viteza luminii spre un zid, acest truc mental te poate ajuta să-ți centrezi mintea, aducându-te înapoi la momentul prezent.

Metoda 8 Trece de la un mod de gândire fix, la cel de creștere în care un obstacol nu va fi luat ca și o situație de stres ci ca și o oportunitate de creștere.

Termin cu citatul de la Dalai Lama : „Dacă o problemă care este rezolvabilă, și puteți face ceva în acest sens, atunci nu este nevoie să vă faceți griji. Dacă nu se poate rezolva, atunci nu vă ajută, să vă faceți griji. Nu există niciun beneficiu în a-ți face griji. ”