Ați mai observat că se termină cam repede rola de hârtie igienică, și nu e neaprat pentru că ați avut diaree timp de o săptămână. Știu că deja vi se străpung urechile și buzunarele de cuvântul inflație, dar astăzi haideți sa discutam despre micșlație adică în engleză schrinkflation.

Micșlație suna fain și numa de aceea că eu l-am inventat ci pentru că combina cuvantul micșorare și inflație …sau mai bine reducolatie???parcă e un nume pentru un laxativ,deci rămânem la micșlatie.

Micșlație = Schrinkflation

Acest fenomen se referă la faptul că multe firme în loc să mărească prețul, micșorează subtil cantitatea de produs dar în așa fel că omul nu observă. 

De exemplu mai mult aer în punga de chips, cutii care au o adancitura sau umplutură în care înainte era produs iar acum ai mai mult plastic.

Sau cum toblerone a mărit distanța dintre ciocolăți. Uite aici un articol mai detaliat in engleza cu poze.

Poate peste un an sau doi dispare un element sau se scurtează cutia.

Întâmplare haioasă la o emisiune, a venit un tip obsedat de ouă de ciocolată și a întrebat firma producătoare dacă s-au micșorat iar aceștia i-au spus ca: nu oale s-au micsorat ci el a crecut. 

Dar eroul nostru mereu ascundea ouă de ciocolată peste tot prin casa ca să aibă surprize tot anul și a comparat un ou nou cu unul vechi și uite rezultatul.


Există chiar un grup pe reddit unde se discută despre acest fenomen și oamenii prezintă descoperiri. Aceasta poză mi s-o parut haioasa.

Flacoane cu sampon micșorate

Flacoane cu sampon micșorate


 Pe ambalaj scrie pentru toată familia. Iar aici în comentarii scrie cineva: Nu știam ca s-o redus familia! 

Știu că aceste firme nu vor ca oamenii să fie șocați în momentul în care se ridică prețul produselor lor dar această metodă subtilă de a ridica prețul unitar mi se pare cam nesimțită.

 Voi ce credeți despre această tactică?

Sau dacă știți și voi anumite produse dați-mi de știre aici în comentarii.