Despre acest efect am aflat din cartea lui Robert Cialdini care povestește despre descoperirile profesorului Phillips care urmărea efectul Werther în timp și care a demonstrat că imediat după mediatizarea extremă a anumitor tipuri de povești de sinucidere, numărul persoanelor care mor în accidente comerciale aeriene crește cu 1.000 la sută! Și mai rău nu este limitat la avioane ci și autovehicule. 



Ceee?

Bun acuma o să băgați și voi o mutră sceptică și veți spune că e doar o coincidență. 

Atunci stați pe fază pentru explicațiile următoare.

Numele efectului provine de la romanului lui Goethe, Suferințele tânărului Werther (Die Leiden des jungen Werther).După publicarea romanului lui Goethe, în care protagonistul se îndrăgostește complet de o femeie măritată și, la final, vezi că bag un spoiler… se sinucide.

 Peste tot unde se publicase romanul au apărut în toată lumea o mulțime de sinucideri imitative, sau metoda a fost aceeași, sau cartea a fost găsită la victimă sau au fost îmbrăcați ca și caracterul principal, toate acestea s-au întâmplat nu doar în Germania, ci în toată Europa, pentru acest motiv cartea a fost o perioadă îndelungată interzisă.


De ce recurgeau acei oameni la sinucideri copiate după gestul unui personaj dintr-un roman? Pentru ca se găseau în situații asemănătoare personajului din roman. Nimic ideologic, nici estetic. Doar psihologic și teleghidat.


O explicație sugerează că aceleași condiții sociale care îi determină pe unii oameni să se sinucidă, pe alții îi determină să moară accidental. De exemplu, anumite persoane, predispuse la sinucidere, pot reacționa la evenimente sociale stresante punându-și capăt zilelor, iar alții vor reacționa fiind furioși, nerăbdători sau distrași.

 În măsura în care astfel de oameni operează sau conduc mașinile și avioanele societății noastre, aceste vehicule vor fi mai puțin sigure și mai predispuse la accident. Sau sunt oameni care nu vor ca familia lor să fie pusă în această situație neplăcută și recurg la o sinucidere mascată ca și un accident, poate în acest mod prin încasarea sumei de asigurare, măcar viața familiei va fi “ușurată”.

Profesorul Philips a constatat că atunci când știrile au raportat despre sinucideri individuale, numărul accidentelor cu o singură victimă a crescut. Când știrile au raportat despre sinuciderile cu mai multe victime, numărul accidentelor cu mai multe victime a crescut. Când știrile au raportat despre un tânăr care s-a sinucis, numărul de accidente de către tineri a crescut. Atunci când știrile au raportat că o persoană în vârstă s-a sinucis, numărul accidentelor de către persoanele în vârstă a crescut.

După sinucideri mediatizate au fost analizate și rămășițele vehiculelor din accidente, acestea au arătat că impactul a fost mult mai violent adică în loc de frână s-a apăsat pedala de accelerație, iar avioanele au arătat că în momentul impactului botul a fost poziționat în jos în loc de direcția sus(fapt care ar arăta că pilotul a încercat să salveze echipajul și oamenii).



În cele mai mari momente de vulnerabilitate, când nu suntem siguri pe noi înșine, atunci suntem cei mai predispuși să urmărim exemplul altora. Iar cei mai influențabili sunt copii și adolescenții dornici de validarea grupului din care fac parte și își lasă deoparte principiile pentru a se încadra.

Deci în consecință în aceste momente aveți mare grijă la validarea publică, care știm că este un reflex pentru a economisi cu energia mentală dar este foarte foarte periculos să ne lăsăm creierul pe autopilot. De aceea există și situații în care se întâmplă ceva grav și nimeni nu reacționează pentru că are impresia că altcineva va suna după ajutor. 

De aceea Cialdini spune că dacă e să ai o urgență în loc să strigi AJUTOR! Este mai eficient și mai rapid să arăți spre cineva și zici ceva de genul: Dvs în geacă albastră chemați o ambulanță ! Astfel încât să pui responsabilitatea în mâna celeilalte persoane și aceasta să poată acționa fără nici un dubiu. De aceea lume se ferește să cauzeze panică pentru că știu că odată ce asta începe, un număr de persoane încep să fugă și să facă ceva irațional iar alții vor urma exemplul.

Sper că mass-media să ia în vedere acest efect și poate data viitoare, chiar dacă ceva este o știre bombă, poate să se gândească la aceste lucruri descoperite de Profesorul Phillips.