Ce este inflația stilului de viață?

Pe măsură ce omul câștigă mai mult, moștenește, primește o mărire de salar începe să cheltuie și mai mult. Fiindcă acest proces de multe ori apare treptat, adesea poate să treacă sub radarul observației. Mi simplu spus, cu cât faci mai mult cu atât cheltui mai mult.

Poate la început încă ai stat cu părinții și nu a trebuit să plătești chirie iar după ce ai făcut rost de primul tău job acum te-ai mutat în chirie și plătești o rată lunară, ai tot felul de facturi și mănânci afară mult mai des. Chemi prieteni la tine iar ca să le faci pe plac cumperi câteva sticle de băutură.

Sunt mulți care după ce schimbă mai multe locuri de muncă și încep să câștige bine, aleg modalități prin a semnaliza propriul status. Deja închiriază o locuință care are o cameră în plus, poate este într-o zonă mai scumpă.

Și uite așa încet încet ajungi să-ți trebuiască o sumă mai mare pentru ca să îți menții stilul de viață.

Deja nu mai trebuie să strângi cureaua ca pe vremea stundenției unde ai mâncat 3 zile la rând pâine cu gem sau pâine cu zacusca. Apropo nu economisi ca mine care frigeam în același ulei 2-3 ori la rând, regula dacă nu e negru e încă bun. este o idee teribilă.

Eu înțeleg,

visăm

visăm


mereu ai tânjit după lucruri pe care nu ți le-ai permis iar acum ai șansa să ți le cumperi, cu prietenii ieșiți de mai multe ori în oraș, la pizza sau la o prăjitură.

Slavă cerului că nu am ajuns chiar la nivelul unde sunt americanii care folosesc carte/card de credit pentru cumpărarea lucrurilor și nu plătesc înapoi suma, să nici nu vă spun ce majorări vin pe acele sume datorate.

De ce credeți că se primește acel bonus de început. Ca și la dealeri, prima doză e mereu gratis. Multe din aceste firme care dau cărți de credit fac o groază de bani când celălalt uită să-și plătească lună de lună sumele datorate pe care se plătesc niște procente de zici că sunt cămătari.

portofel gol

portofel gol


Problema e că în timpurile astea noi, aproape nici nu simți că cheltui, deja modul acesta de a plăti că doar atingi cu cartela ceva mașinării bum deja poți ieși din magazin și intrii în celălalt.

Poate dacă ai băga de fiecare dată mâna în buzunar și ar trebui să plătești totul bani gheață, ai observa mai repede. 

De multe ori cumpărăm lucruri doar pentru că sunt la reducere. Și ne este frică să ratăm ocazia, de parcă acel fel de obiect nu ar fi produs de 1000 de alte firme. Zilele astea marketingul e așa de bun că vinde prezervative chiar și la popi și măicuțe.

Poate te miri cum unii oameni se plâng că nu pot să pună bani deoparte sau chiar sunt în datorii cu toate că au niște salarii exorbitante. Poate chiar au salarii de zeci de mii de euro dar stilul de viață luxos îi ține în cătușe de aur. 

Nici nu pot să număr câte lucruri mi-am cumpărat care am crezut eu că mă va face tare bucuros iar la urmă să-mi dau seama că a fost o achizitie din impuls. 

De ceea acum mereu încerc să mă abțin de la a cumpăra prea repede și aștept să văd dacă acel sentiment persistă luni de zile, dacă da atunci e mai bine să-l cumpăr că altfel tot îmi curg balele cum mă uitat la același produs din nou și din nou și pierd vremea. 

Demonstrarea statusului costă.Doar vrei să te arăți mare boss, nu? Îți cumperi o mașină luxoasă care costă cât un apartament și pierde din valoare anual, în loc să pui banii să lucreze pentru tine. Recomand aici Cartea Robert T. Kiyosaki - Tată-l bogat tată-l sarac și înveți să faci diferența dintre active și passive. 

Sunt oameni care se chinuie să aparțină unui grup social mult peste nivelul lor și încearcă cu chiu cu vai să se mențină la acel nivel. Să vezi cum îți sar ochii când vezi cât face asigurarea sau momentul în care mecanicul îți spune cât costă un schimb de ulei.

În mod normal ar trebuie să ai o rezervă pentru 3-6 luni și în caz îți pierzi locul de muncă, îți va fi tare greu să te menții la acel nivel fără ea. 

Stai lejer că toți cădem pradă acestui stil de viață, care este bine programat în om. Mai ales în aceste vremuri în care ești bombardat de mii de ori pe zi cu tot felul de reclame care încearcă să-ți pescuiască banii din portofel într-un fel sau altul.

Boala recompensei imediate te ia de mână și shot-urile acelea de dopamină te păcălesc pe termen scurt cu senzația sintetică de bunăstare. 

Cu timpul și eu am observat că experiențele vor fi mereu mai prețioase decât lucrurile. Nici un bătrân pe patul lui de moarte își dorește să își fi cumpărat mai multe rahaturi.

Ai grijă când cheltui pe lucruri la care oricum n-o să ai timp să le folosești.

Și eu am dat mai mulți bani pe mașină chiar dacă trebuie doar să mă ducă în siguranță de la punctul A la B și înapoi, iar pentru aceasta nu trebuie să dai peste 10 mii de euro.

Să nici nu vorbesc de jocurile de pe playstation store sau steam pe care le-am cumpărat cu toate că pe bani mărunți dar nici nu am apucat să le joc, sau camera gopro4 silver cu care am făcut în total 20 de videouri in 2 ani.

Mulți se bagă în această inflație a stilului de viață doar pentru că încearcă să țină pas cu vecinul, pe care de multe ori nu îl știe, habar nu ai ce resurse alternative de venit are acesta. 

Nu trebuie să faci o casă la fel de mare ca și el și pe urmă jumate casa nu e mobilată sau lipsește tencuiala că noah te-ai întins până nu ți-o ajuns plapuma.

Dacă te miri de ce un așa procentaj mare de câștigători la loterie devin falizi în primii cinci ani este din cauza inflației stilului de viață, mentalității și nu în ultimul rând din cauza lipsei educației financiare. 

Apropo aici nu aștepta statul să te învețe ci tu singur trebuie să începi să te documentezi și să citești cărți, dar crede-mă se merită.

Pentru contracararea inflației a stilului de viață trebuie să te obișnuiești cu recompensa întârziată.

Dacă îmi i-au acuma o posesie materială de care o să mă bucur poate 1 săptămână pe urmă devine un obiect ca oricare altu în casă, în schimb de ce să nu mă folosesc de acești bani ca să investesc în ceva care-mi va aduce o siguranță financiară și poate un venit pasiv pe viitor?