Pe scurt prin această metodă înveți pe alții ca să înveți și tu.
Cu siguranța ai mai stat masca la un examen unde ai avut impresia că știi subiectul și ai fost dezamăgit amarnic, când ți-ai dat seama că nu știi chiar așa de multe precum ai crezut. Se pare că tocirea pe de rost a materiei închiriază spațiu în creierul tău pe perioadă foarte limitată. Ca și când ți se prezintă o persoană nouă și îi reții numele pentru doar 2 secunde.
Dacă ai pățit așa ceva acest articol este pentru tine.
Profesorul de Fizică Feynman și-a dat repede seama de diferența, între a știi numele unei păsări și de a știi totul despre aceasta.
Albert Einstein spune: Orice prost poate să știe. Scopul este să înțelegi.”
Feynman a folosit acestă tehnică de a învăța la Princeton și nu e de mirare că împreună cu 2 colegi a luat în 1965 premiul Nobel, deci cum ar zice Guță: îi mere mintea la băiatu.
Această metodă este alcătuită din 4 pași.
Pasul 1.
Scrie pe o foaie numele materiei sau subiectului pe care vrei să îl aprofundezi sau să-l înțelegi mai bine.
Pe urmă te informezi din ce materiale vrei cărți,audiobook-uri,articole etc.
Pasul 2
Scrii pe foaie explicația acelui subiect cu cuvintele tale ca și când ai încerca să explici aceasta unui copil de clasa a 6-a care este nefamiliar cu subiectul. În acest fel vei folosi limbaj destul de simplu, fără termeni de specialitate și vei fi cât mai concis pentru că știm cât timp pot fi atenți copiii.
Dacă observi cumva că te strofoci și nu reușești, acesta poate fi un semn că nu prea înțelegi subiectul sau că ai goluri care trebuie umplute (dacă știi cum zic).
De exemplu definiția pentru cuvântul "jargon"
Jargon sunt cuvinte specifice unui anumit domeniu care au fie alt înțeles fie sunt cuvinte pe care probabil nu le-ai mai auzit. Ca și cum este cuvântul noob, dacă nu joci jocuri pe calculator nu vei știi că înseamnă un jucător începător. Sau că cheia în muzică nu are nimic de a face cu o cheie cu care deschizi ceva.
Dacă vrei să te înțeleagă cât mai mulți trebuie să eviți astfel de cuvinte sau dacă le folosești va trebui să le explici pe loc.
Pasul 3
Identifică golurile și lipsurile pe care le ai despre subiect. Și focusează-te pe acestea. Pentru că ai scris pe hârtie vei găsi părțile pe care nu prea le înțelegi sau unde răspunsul tău lasă de dorit.
Despre acest punct am o întâmplare. Am citit o carte despre programare în Python. Mi s-o părut ca știu câte ceva dar la primul program scris singur, fără nici un ajutor imediat m-am blocat și mi-am dat seama că trebuie să privesc în carte.
Pasul 4.
Repetă pasul 1-3 până când ești mulțumit de răspuns. Atenție: de multe ori o explicație simplă este mai grea decât una complexă.
Învățând alte persoane este printre cele mai eficiente metode de înțelege mai bine subiectul. Dacă vezi imagini noi cu conul experienței lui Edgar Dale vei vedea cum învățarea altor oameni este mereu la baza conului cu cel mai mare procentaj la metode de învățare. Procentaj probabil mai mare ca și cel al oamenilor care vor citi acest articol până la capăt.
Este important să dezvoltați metode eficiente de învățare pe care să le efectuați conștiincios. Acestea vă vor ajuta să deveniți buni nu numai pe partea profesională care, dacă vă place, vă va face și mai fericiți dar și pe partea privată o veți duce mai bine.
Sunt unii oameni care au modificat această metodă scriind digital în google Docs sau Notion sau un alt program. Sunt unii care se filmează cu un telefon cum explică acel subiect și pe urmă se uită la acea înregistrare în mod critic, și se uită dacă sunt puncte care puteau fi explicate mai bine sau mai clar. Această metodă te va ajuta la fel să devii un speaker , youtuber și în general un prezentator mai bun.