Un lucru m-a pus de curând pe gânduri. Time managementul nu există pentru că timpul nu poate fi gestionat , toată lumea are 24 ore și gata.
Nouă femei nu pot naște un copil într-o lună. Ceea ce este important este action management adică managementul acțiunii, sau mai pe română gestionarea acțiunii.
Nu suntem limitați de timp, ci limitați de alegerile pe care le facem cu timpul nostru.
Știind acest lucru poate îți dai seama, că ai mai mult control în viață decât ai crede.
Hai să vin cu un exemplu prost, conduci prin centrul orașului plin de oameni, o singură mișcare bruscă de volan te separă de la a fi un ucigaș în masă, sau un șofer calm care ajunge la destinație.
Whoahhh whoahh puțin cam extrem acest exemplu, na hai că vin cu altul.
În loc să scriu acest articol puteam să petrec 8 ore să mă uit la întreg serialul Squid Game, dar fiindcă este decizia mea fac acest video pentru voi.
Bănuiesc că ești aici pentru că vrei să reduci stresul zilnic să ai o zi mai faină la lucru nu?
Acum vom discuta despre ce acțiuni poți să faci să reduci momentele în care ești mai suprasolicitat ca și o dubiță condusă de un român care vine din Germania.
1. Matricea lui Eisenhower.
Fig. 1 Matricea lui Eisenhower
Acesta împarte sarcinile în Urgent, Nu este Urgent, important și neimportant. Din păcate mulți nu prioritizează bine aceste cadrane și pe urmă când prea multe lucruri ajung în cadranu roșu strigă ca și când ai călca desculț pe o bucată de Lego.
Misiunea voastră: să ajungă cât mai puțin aici în cadranul roșu, pentru că știm bine că vor fi mereu surprize care intră acolo și ne scuipă în ciorbă.
Ca să nu uit, mereu am puse alarme în calendar care mereu mă reamintesc când îmi expira verificarea la mașină, buletinul, și cel mai important ziua de aniversare că doar nu vrei ziua specială să fie marcată cu o contuzie cerebrală cauzată de o tigaie Tefal.
Sau am pe trello.com pentru fiecare proiect ce este în derulare, ce trebuie făcut ca să nu uit.
Mulți oameni chiar și în viața lor prioritizează prost. Televizorul este cadranul verde, să te pregătești să fi mai educat financiar ca la urmă să trăiești mult mai bine e cadranul portocaliu.
2. Eat the frog adică mănâncă broasca.
Și nu, nu este reclamă la mâncare franțuzească ci se referă la rezolvarea acelui lucru care este cel mai important și are cel mai mare impact.
Cel mai ușor de evitat stres este să rezolvăm multe lucruri la timpul lor chiar dacă nu avem chef de ele.
Fiindcă în general la începutul zilei avem energie este mult mai bine să facem acel lucru de care ne este greață🤢 și pe urmă când deja suntem epuizați vom putea să tragem o gură de aer cu lucruri mai simple sau mărunte. Dacă faci invers îți dai seama că după ce mânci bine la prânz de mai că nu adormi, sigur nu vei avea chef de acel lucru pe care îl amâni de 2 săptămâni.
3. Trece de la un mod de gândire fix, la cel de creștere
în care un obstacol nu va fi luat ca și o situație de stres ci ca și o oportunitate de creștere.
Am aici un întreg articol despre mentalitatea de creșterehttps://sarmalutadeidei.com/blog/mentalitatea-de-crestere
4.Tips and Tricks adică trucuri și sfaturi.
Indiferent în ce program lucrezi este imposibil să știi tot, și dacă ai dubii că poate o funcție te-ar ajuta să fi mai rapid există o șansă ca cineva pe internet știe răspunsul.
Eu mereu scriu întrebarea în engleză și de multe ori găsesc sau soluția, sau ceva alternativă pentru acel lucru. Dacă știi engleză ajunge să scrii programul la care vrei ceva trucuri și vei găsi cu siguranță binevoitori care îți vor arăta lucruri interesante.
5.Starea de flux
Încearcă să îți programezi timpul de lucru ca să poți intra cât mai mult în starea de flux, starea de concentrație și productivitate maximă. De aceea dacă poți rezerva timp de liniște în calendar atunci blochează-l pentru acele task-uri importante. Probabil de aia pe șantier 1 lucră și 4 se odihnesc.
Metoda 6. este un lux, dar sunt oameni care pot să delegheze anumite lucruri altor persoane,adică să pună alte persoane să facă ceva în locul lor. Astfel îți dai timp să te ocupi de lucrurile într-adevăr importante pe care doar tu poți să le faci. De exemplu îl loc să tai tu iarba poate de data asta plătești pe cineva și tu să te apuci să citești acea carte care deja de 2 luni tot culege praf.
Metoda 7. Este mai mult pentru cei care lucrați la birou. Dacă ai multe acțiuni pe care le repeți zi de zi poate gândește-te să le automatizezi. Un foarte bun program pe care eu îl folosesc este Autohotkey dar sunt și altele. Dacă scriu de multe ori același text aceste lucruri pot fi programate și declanșate cu doar o combinație de taste. Dacă îți este frică de acest program poți chiar și în Outlook să programezi diferite scrisuri de exemplu dacă scrii *F să scrie o propoziție de final pe care tu mereu o folosești.
În Excel am majoritatea fișierelor in care lucrez sau intru aproape zilnic, pe care le deschid cu un singur click.
Apropo dacă scrii mult, dacă ții apăsată tasta Control și apeși sau Backspace sau Delete va șterge întregul cuvânt, și dacă ții control apăsat și apeși direcția stânga sau dreapta cursorul sau cum dreq I se zice la linia aia mișcătoare care cacă texte, acesta va sări de la cuvânt la cuvânt și astfel nu îți trebuie jumătate de zi să navighezi pe texte.
Metoda 3. Trece de la un mod de gândire fix, la cel de creștere în care un obstacol nu va fi luat ca și o situație de stres ci ca și o oportunitate de creștere.
Metoda 8. Puterea unui șir neîntrerupt. De exemplu faci o obișnuință zilnică timp de 15 zile neîntrerupt , probabil că și următoarea zi te vei ține de aceasta de frica să nu întrerupi șirul victoriilor zilnice. Pentru fiecare lucru ce ai de făcut, fă sau o listă de pe care să începi să tragi jos după ce le rezolvi, sau poți să pui marchere dintr-un pahar în celălalt ca să vezi progresul în mod fizic . Ca la pușcăriași care trec acele linii pentru fiecare linie care a trecut.
Metoda 9 Scrie jos sarcinile pe care trebuie să le faci, să îți salvezi puțin loc în cap. Eu personal am mai multe proiecte pe Trello sau Notion și ori de câte ori îmi vine în minte ceva ce trebuie făcut le trec acolo pe listă. Când observ că am timp liber atunci mă uit peste aceste liste să văd ce trebuie să rezolv. Dacă am trimis un email voi pune o alarmă de amintire în caz că nu am primit răspuns să verific dacă a uitat de mine.
Metoda 10 Probabil ești foarte amabil și zici deseori DA la mulți colegi și pe urmă ți se adună stres. Uite îți spun că este perfect normal când ai mult de lucru să spui Nu și dacă acel coleg este înțelegător atunci va accepta răspunsul tău. Dacă e un coleg bun și poate are mai puțin de lucru se va oferi să te ajute.