În ultimii ani m-am concentrat destul de intens pe dezvoltarea personală pe mai multe planuri și am dat descoperit acest concept numit mentalitatea de creștere.

 Pe urmă am intrat în amănunte și am găsit un studiu îndelungat pe această temă, realizat de doamna Carol Dweck. Aceasta, încă din facultate a fost interesată de faptul ca anumiți copii evită obst acole și se lasă bătuți, iar alții chiar caută provocări și devin mult mai dedicați rezolvării problemei respective.

Conform doamnei Dweck există două mentalități principale care îți ghidează viața:

Mentalitatea fixă și mentalitatea de creștere

 Mentalitatea de creștere

Pe scurt, acei indivizi care cred că talentul și calitățile lor pot fi dezvoltate prin muncă, strategie bună și feedback de la alții au o mentalitate de creștere, aceștia tind să aibă mai mult succes decât cei cu mentalitate fixă, care cred că talentele lor sunt cele cu care te naști și nimic mai mult. Cei cu mentalitate de creștere recunosc problemele ca fiind oportunități de a învăța, iar cei cu mentalitate fixă evită problemele de frica eșecului.

Eu personal cred că cu toții ne naștem cu un mod de gândire de creștere, dar, de multe ori este schimbat în cel fix de către mediul care ne înconjoară. Nu putem să schimbăm simplu de la modul de gândire fix la cel de creștere, deoarece ar trebui mai întâi să vindeci eventualele traume și abia apoi poți trece la acest stil de gândire.

Persoanele care nu acceptă critica constructivă sunt mai mult ca sigur persoane cu mod de gândire fix.

 Doamna Dweck vorbește chiar de puterea cuvintelor “deștept” sau “prost”. Chiar și cuvântul “deștept” poate sabota pentru că în momentul în care ești pus pe un piedestal cu așteptări foarte mari de la tine îți va fi frică să eșuezi. Și întreaga ta viață va fi coordonată în așa fel încât să meriți acel piedestal, să stai pe acela și doamne ferește să fii dat jos de pe el chiar și dacă numai temporar.

piedestal

piedestal


Dacă te bucuri de succesul altora și nu te mănâncă invidia și chiar ești motivat și tu la rândul tău să te îmbunătățești, atunci ai o mentalitate de creștere și vei avea o reziliență emoțională mult mai mare în cazul în care apare o problemă neașteptată.

 

Într-un video de la Google doamna Carol Dweck vorbește despre cum se manifestă această diferență în modul de gândire în cadrul companiilor


Haideți să revenim la persoane că poate vă doare în cot de companii.

Hai să vedem și alte calități ale oamenilor cu mentalitate de creștere.

 Când greșesc în general își asumă responsabilitatea fără să dea vina pe tot ce se poate.


 Plănuiesc pe termen lung chiar și unele lucruri care la acel moment par a fi o pierdere de timp.

E ca și când plantezi un pom fructifer și te bucuri de roade după doar 2-3 ani de zile.

De aceea un om talentat s-ar putea să piardă în fața unuia care nu e chiar așa de talentat dar s-a antrenat enorm de mult.

De asemenea acei oameni cu mentalitate de creștere folosesc cuvinte care nu impun un rezultat permanent:

“Nu îmi permit” devine “încă nu îmi permit”.

“Nu sunt bun la ăsta ” devine “nu sunt bun la ăsta încă”!

În loc de “nu am reușit” , “hey, aproape am reușit”.

 Oamenii cu mentalitate fixă se gandesc la alții mai buni ca ei, și îi consideră adversari, iar cei cu mentalitate de creștere sunt inspirați și simt că au după cine să tragă. Vei trage mereu mai tare dacă există cineva în fața ta decât dacă fugi singur în față. Diferență face când ești urmărit de un pitbull în această situație s-ar putea să ai una dintre cele mai bune performanțe ale vieții tale.


 Aceasta mentalitate este un stil de viață, nu e ceva ce faci acuma pentru hobby și pe urmă saluti. Este o aventură pentru o viață întreagă care se termină doar când mori. Sunt mulți care cred că au această mentalitate dar deseori ori cazul este exact opus. Doar pentru că tragi rar câte o învățătură nu înseamnă că ai această mentalitate.

 

Doamna Dweck îi sfătuiește pe cei care vor să aibă această mentalitate următoarele:

dacă trebuie să alegi între ceva ușor și o altă variantă care ar fi o provocare atunci alege provocarea.

Dacă întâmpini un obstacol, încearcă să abordezi situația prin prisma unei gândiri de creștere:

Ce pot să învăț din asta?

Ce pot să fac în continuare?

De asemenea este bine să încerci să ai ca și mentori oameni care împărtășesc mentalitatea pe care ți-o dorești.


Ca să nu te sperii, poți începe cu lucruri minuscule unde crezi că ai putea să pui în practică această nouă mentalitate pe care vrei s-o dezvolți. Fii conștient de vocea egoului în caz că aceasta încearcă să te convingă asupra lucrurilor specifice unei mentalități fixe.

 

De multe ori am și eu momente în care trebuie să decid între aceste două tipuri de mentalități, și încerc în mare parte să aleg pe cea care mă menține pe acest drum miraculos al cunoașterii și dezvoltării.

Doamna Dweck spune "De ce să pierzi vremea să pari deștept cand ai putea să devii mai deștept" :)