Vrei sa știi cum să devii mai eficient și să ai mai mult timp

Picture representing a superhero in blue looking almost like superman but representing the 80/20 rule or the pareto principle

Într-o zi m-am hotărât să ies din cercul meu de confort și să studiez diferite metode prin care pot sa îmi rezolv treburile cât mai eficient ca mai apoi sa pot citi romane în timp ce stau pe tronul ceramic. 


Am început căutarea metodelor și obiceiurilor oamenilor de top și astfel am dat de principiul Pareto sau regula 80/20. Dacă vrei sa îl vezi în stil video atunci fa un click aici.

Metoda vine de la Vilfredo Pareto 1906 un economist care a văzut că deja 20% din păstăi îi aduceau 80% din recolta de mazăre. Pe urma a observat ca doar 20% din populația din Italiei deține 80% din pământuri.

În general 80% din Veniturile unei companii provin de la 20% dintre Clienți. Poate purtați doar 20% dintre hainele voastre în 80% din Timp. 80% din timp folosim doar 20% din Programele de pe calculator. Pun pariu ca folosiți doar 20% din pozițiile pe care le cunoașteți în 80% din Timp.

Poate 80% din nervi îi primești de la 20% din oameni.

man getting yelled at by another

man getting yelled at by another

Cauta pe youtube cum desenează unii un super erou în 25 minute pe urma același desen în 5 minute și pe urma în câteva secunde. Deja pe la 5 minute deja văzusem 80% din Superman. Pentru a demonstra puterea principiului am aici câteva întâmplări unde este evidentă aplicația metodei.

Întâmplarea nr 1

Cineva a făcut un site și pentru a atrage clienți a folosit mai multe rețele sociale facebook, instagram, twitter, google plus(da pe vremea aia era și aia) și și-o dat seama ca 80% din clientela ii venea numai de pe una dintre platforme cu toate ca pierdea pe fiecare cam același timp. La urmă s-a decis sa se axeze doar pe aceia care îi aducea majoritatea din rezultate.

Întâmplarea nr 2

La o organizație non-profit 80% banii din donații provin în mare parte de la 20% din cei care au donat. Știind asta, s-au concentrat pe acei 20%,le-au trimis o scrisoare personalizată de invitație la eveniment și mulțumiri pentru donațiile din anii precedenți. La urma au ajuns sa primească donații mai semnificative decât în anii anteriori.

Întâmplarea nr 3

La o alta firma șeful a observat ca 80% din reclamații proveneau de la 20% dintre clienții care nici nu făceau parte din acei care-i aduceau majoritatea profitului deci a scăpat de ei și astfel nu mai are așa multe dureri de cap și are și mai mult timp liber.

La învățat mulți au observat ca mai bine te concentrezi pe subiectele principale și temele despre care profesorul vorbea cu drag decât despre temele secundare.

Dacă majoritatea bucuriei îl primești de la doar 20% din prieteni atunci mai bine axează-te ei și petrece mai mult timp cu ăialalți 80%.

Bine amu n-o sa îi arunci afara dar poți sa reduci timpul petrecut cu ei dar poți sa vi cu niște scuze inteligente.

Vai cum trece timpu dar din păcate trebuie sa mă duc sa cosesc niște fan pentru rechinii din piscină, sau ceva de genu.

Prin 80-20 identificăm cele mai bune active pe care noi sau firma le are și le folosim eficient pentru un randament maxim.

Pe scurt cu 20% efort poți obține deja 80% din rezultate.

Pentru cei 20% care veți folosi acest principiu va urez mult succes în continuare