În loc de procrastinare productivă ar fi fost mai simplu să îl numesc lene utilă dar nu sună științific.

Nu v-ați fi gândit că există așa ceva nu? să combini lucruri ce le faci de leneveală cu ceva care poate să fie folositor.

De exemplu hobiul lui Bill Gates de a programa, a dus la înființarea unuia dintre cele mai mari companii de pe planetă.

Tot așa poți și tu la rândul tău să dezvolți obiceiuri care ar putea fi de folos pe viitor.

Mie de exemplu: îmi place să mă uit la videouri pe Youtube. Dar marea majoritate sunt videouri din care pot să învăț ceva.

De exemplu Hillier Smith sau Bogdan Techeș m-au ajutat să văd câtă măiestrie poate intra în editarea unui video. De la Peter McKinnon am învățat cât de fain este când poți să îți introduci personalitatea și pasiunea în videouri. De la Lorand Soares Szasz am învățat multe despre spiritul de antreprenor.

De ce este așa eficientă acest tip de procrastinare utilă?

Răspunsul îl vom găsi aici în această formulă de la Ali Abdaal pentru productivitate care arată în felul următor.



Productivitatea = output(adică cât produci ) / Timp totul înmulțit cu Factorul de plăcere (cât de mult îți place să faci acel lucru)

Are dreptate, dacă nu îți place procesul sau nu poți să faci ceva ca procesul să fie distractiv, îți va fi foarte greu să-l faci.

De aceea gândește-te în loc să îți spui că: trebuie să fac acel lucru, mai bine reformulează și spune: hei am plăcerea dea a face acel lucru. E o mică schimbare de vocabular dar foarte puternică. Bănuiesc că această reformulare nu ți-ar pica rău dacă ar fi vorba despre cum prietenă-ta se gândește despre sexul cu tine.

Această reformulare o fac și medicii pentru pacienți: este mult mai rău să auzi, aveți 10% șanse să muriți decât dacă ți se spune, aveți 90% șanse să iasă bine operația.

Nu uita că măsura în care te distrezi și îți place ceea ce faci este foarte important, dacă nu te mai și distrezi în viață pentru ce dracu ești aci pe lumea asta. Nu poți să tragi tare 10 ani și să zâmbești doar de 3 ori.

E ca și cum asculți muzică în timp ce lucrezi, s-ar putea să pierzi ceva eficiență dar este de o mie de ori mai distractivă treaba :D.

Foarte interesant, la locuri de muncă foarte mulți cred că succesul a adus fericirea angajatului, defapt din contră, fericirea angajatului a condus la succesul de la locul de muncă.

Voi ce credeți despre acest concept ? Aveți și voi ceva hobbyuri utile în progresul vostru ?

Dacă v-a plăcut acest articol da-ți un like sau o distribuire :)