Salutare oameni inteligenți, haideți să discutăm despre cartea

Milionaire fastlane de MJ Demarco care vorbește despre posibilele lucruri care vă vor face milionari sau dacă nu măcar sutari.

Aceasta este o carte de selfhelp/finanțe care explică foarte simplu o calea reală spre milioane și dezvăluie dezavantajele drumurilor financiare la care ni se face reclamă în nenumărate cărți și video-uri.

Dacă nu știți engleză nu trebuie să vă văitați în genunchi ci lăsați-mă să vă fac un mic rezumat

Cartea face analogia că făcutul banilor în viață este în funcție de 3 benzi sau locuri unde mergi.

Trotuarul,Banda Lentă și Banda de accelerare.

Trotuarul duce la sărăcie, Banda lentă care duce la o viata banală fără nimic ieșit din comun. și Banda de accelerare care duce spre avere.


Trotuarul

1.Trotuarul unde bineînțeles umblă acei hedoniști pentru care nu exista ziua de mâine. Ăștia sunt oamenii cu mentalitate yolo care cheltuie toți banii lunar că doar nu știi niciodată cât timp ai de trăit și cu toții între 4 scânduri ne ducem. 

Aceștia sunt oameni pe care inflația stilului de viață îi ține captivi.

 Mereu se compară cu ceilalți și din această cauză majoritatea banilor lor se duc pe aparență și imaginea cuiva care o duce bine cu toate că în realitate e vai de posteriorul lor.

Sunt aici și oameni care au salarii mari dar stilul de viață și deciziile nu le permit să pună nimic deoparte. Au o educație financiară slabă dacă nu egal cu zero și nu prea plănuiesc pe termen lung.

După ce terminăm școala obligatorie, atunci ar trebui să înceapă adevărata învățare, când putem să alegem nesilit de nimeni acele lucruri de care vom avea nevoie pe viitor. În schimb mulți pe când ajung aici nici nu mai vor să audă de școală.

Percepția lor despre cum devii bogat este că aceasta depinde în totalitate noroc. 

Cea mai acceptată metodă la noi în țață este loteria, pariurile și alte evenimente care sunt mai rare decât șansa de a fi lovit de fulger în timp ce te mestecă un rechin în ocean, sau devenind cumva sportivi,faimoși,cântăreți, actori etc.

Din păcate acești oameni pică în plasa celor care vând scheme de îmbogățire ușoare (mlm,cursuri care îți promit luna și soarele, scheme ponzi etc. )


Autorul în mod controversat crede în îmbogățire rapidă dar nu și în îmbogățire ușoară. Bineînțeles pentru autor îmbogățirea rapidă este în limita a 10 ani.

O altă trăsătură de caracter conform autorului este lipsa de responsabilitate și control. Orice rău se întâmplă în viața acestor oameni mereu există cineva vinovat:

-șefu este de vină că nu dă mărire de salariu în loc să schimbe locul de muncă

-un alt angajat este de vină că nu a primit acea promovare 

-nu am educație financiară pentru că nu am învățat-o la școală în loc să se pună singur pe carte

Și aș mai putea menționa o litanie de scuze dar nu mi-ar ajunge nici 5 articole.

Ecuația de a face bani a oamenilor de pe trotuar este în felul următor:

Avere = Venit + Datorii

Banda lenta

2.Banda lenta unde deja omul este conștient ca trebuie sa planifice pentru viitor. Omul are aici puțină educație financiară.

Problema la aceasta banda este timpul.


 Pe când ajungi sa te bucuri de milioanele tale de pe urma dobânzii compuse ești un boșorog de 65 de ani cu probleme de sănătate. 

De prostituatele de lux nu te mai poți bucura doar daca ai ciment si atela, o partidă de amor este un real pericol pentru viața ta. 

De luxul mirificelor insule nu te mai poți bucura ca nu ai rampa pentru scaunul cu rotile. Na bun nu vreau să fiu rău și trec înapoi la exemplul mai moderat al autorului cu 70ani și artrită.

Planul benzii lente este:

Educă-te,fă rost de o slujbă unde in cazul general scarifici 5 zile din săptămână pentru 2 libere, urci în ranguri și când va trece mult tip și dacă nu ești dat afară și tot investești acei bănuți s-ar putea să fi bogat în 45 de ani.

Persoanele care își pun pensiile ca in america la bursa, sunt la mila rezultatelor si doamne feri sa trebuiască sa se retragă într-un timp de criza ca hop s-au și înjumătățit portofoliul și mai și riști un atac de cord zdravăn.

Autorul spune că multe dintre metodele benzii lente chiar dacă sunt prezentate de alții ca fiind destul de sigure nu sunt întocmai așa.

Cert este că și dacă îți faci tu cafeaua proprie și trăiești foarte modest șansa ta la fi bogat tot mică este.

Majoritatea celor care sunt pe banda lentă fac bani doar direct proporțional din timpul propriu oferit.

Autorul spune că timpul trebuie tratat ca și unități de viață care pentru toți este ceva finit și pe care nu îi vei primi niciodată înapoi. 

 Acceptă o existență de frugalitate și sacrificiu până la un punct în care viața se simte ca o încarcerare.

1.Munca creează un venit.

2) Venitul creează un stil de viață și datorii (mașini, bijuterii, case, haine de designer etc).

3) Stilul de viață și datoriile te obligă să lucrezi

4) Repeți

Din păcate acest drum impune o viață de sclavie și este predispus la o viață mediocră, motto-ul este: renunță la acum pentru o promisiune slabă a unui viitor bogat.

Ecuația de a face bani a oamenilor de pe banda lentă este în felul următor:

Averea = sursa principală de venit este un loc de muncă + Investiții(care funcționează ca și un accelerator de venit)


Valoarea intrinsecă = tariful orar x ore lucrate


Banda de accelerare


Tobe și Trompetă am sosit la punctul 3

Banda rapida sau la noi cred ca e banda de accelerare. 

Asta e banda pe care in Germania niciodată nu ești tu cel mai rapid. Aici poți si cu 250 sa primești claxon de la unul. Glumeam

Secretul acestei benzi consta in a te transforma dintr-un consumator într-un producător.

Atenție acum nu spun să mergi la produs ca și un proxenet ci să produci materiale care au șanse să îți aducă bani în viitor cum ar fi cărți, invenții, cursuri, brevete, poze, video-uri etc.


Știi reclamele de pe Youtube cu acei oameni care îți povestesc cum poți scăpa de sclavia locului de muncă ? Sau acel tranzacționar pe zi care vinde cursul despre cum face constant profit ? sau ăștia cu dropșiping ? interesant că în momentul în care ceva devine saturat vin oamenii cu cursuri.

 Defapt aceștia fac bani din vânzarea cursurilor.

Robert Kyosaki face reclame la imobiliare,aur,bitcoin dar uită-te câte cărți a scris. Calculează 15 euro pe carte iar acesta vinde sute de mii sau milioane de cărți.

Și partea cea bună, depui efort și pentru acel efort ești plătit teoretic tot restul vieții.

Sau faci un business pe care sau îl vinzi direct pentru milioane de dolari ?

Cei de pe această bandă cheltuie pe active si au multe surse de venit care nu sunt direct proporționale cu timpul lor.

Ca să reușești Mj recomandă să înveți continuu, defapt adevărata învățare începe când termini școala.

Ești blocat în trafic înveți, stai pe budă citești, în timpul lucrului aștepți după ceva și te educi pentru ultimele 2 recomandări ești plătit pentru a învăța :D.

Dacă poți învăța, nu vei folosi prea des fraza "nu știu cum", pentru că știi că de pe internet poți învăța aproape orice.

Banda de accelerare nu este un eveniment ci este un proces continuu chiar dacă știrile când prezintă oameni de pe această bandă ar da acea impresie ca aceștia s-au îmbogățit peste noapte.

Cu cât oferi mai multa valoare la cat mai mulți oameni cu atât vei fi plătit mai bine.

Pe urmă autorul intră în detalii despre puterea alegerilor, mentalitate, despre riscuri inteligente și riscuri prostești care în orice moment poate să îți schimbe viața.

 De exemplu dacă te pui băut la volan și din cauza ta mor oameni, știm bine cum ți se poate prăbuși viața ca și un castel de cărți dacă faci prostii.

Daca pe banda lenta poți creste veniturile modest băgând mai mult timp pe banda de accelerare poți face de 1000 ori mai mult.

Pe banda lenta depinzi de șef, încearcă sa ii ceri o mărire de 20-30% si va spune ca ești nebun.

Autorul spune: in loc sa intri într-un MLM(multi level marketing) fa tu unul, in loc sa fi angajat angajează tu oameni, dacă ești propriul tău șef ai mult mai mult control.

Mj prezintă aceste diferențe dintre cei de pe banda lenta si banda de accelerare:

Cei de pe banda lenta fac milioane în 30 de ani sau mai mult. Milionarii de pe banda de accelerare câștigă milioane în 10 ani sau mai puțin.

Milionarii de pe banda lenta nu își pot permite mașini exotice. Cei de pe banda de accelerare își permit să conducă orice vor.

Milionarii de pe banda lenta lucrează pentru timpul lor. Cei de pe banda de accelerare au timp să lucreze pentru ei.

Bogații de pe banda lenta sunt angajați. Milionarii de pe banda de accelerare angajează angajați.

Milionarii de pe banda lenta sunt avari cu bani. Cei de pe banda de accelerare sunt avari cu timpul.

Cartea se focusează pe regulile dezvoltării unui business, dar nu de orice fel, ci unul care bifează punctele : nevoie, intrare, control, scară, și timp pe care vi le-am prezentat în acest articol.

În concluzie eu vă sugerez să citiți cartea.