Atenția necesită energie și faptul că o irosim pe lucruri care nu ne duc înainte mi se pare incredibil. De multe ori poate te preocupă mai mult situația vecinului decat ce dracu se întâmplă în curtea ta. Acuma poate începi să zâmbești că ai facut-o și tu din când în când.

Sau nu știu care idiot aproape că produce un accident și tu eviți pericolul și poate după acea ore în șir te mănânci cu tot felul de gânduri că ce un idiot, ce fraier, câți porci o dat pentru carnet, dacă o băut sau nu, pe urmă mai pomenești și toți sfinții pe care îi știi. 

Ai un timp limitat iar dacă nu vrei să pierzi prea mult atunci ai face bine să te concentrezi pe lucrurile care contează, nu irosi timp pe subiectele pe care egoul ți le aruncă în față.

1.Ne plângem

Mda nu e nimic mai ușor decât să ne prezentăm în rolul de victimă și să dăm vina pe tot ce putem. De ce nu m-am născut bogat, de ce nu m-am născut într-o altă țară, de ce nu am talent la chestii aia din care aș putea face milioane de euro și lista poate să continue.

 Și poate cel mai des întâlnit de ce trebuie să mă trezesc așa dis de dimineață când aș putea să ucid pentru o oră de somn.

2.Social media

În era aceasta în care vedem ce se întâmplă cu toți cunoscuții,vedete preferate și prietenii noștrii pe social media, suntem bombardați de viețile lor mirifice din care multe sunt un miraj. Îți pierzi vremea uitându-te la vacanțele pe care le fac, manichiura nouă a pisicii și …

Sau cauți ceva pe net și intrii în gaura de iepure și la urmă ești la un video care nu are nici o legătură cu subiectul căutat și te miri cum ai pierdut 2 ore uitându-te la videouri cu pisici sau animale de companie exotice.

În loc să ne inspirăm și să ne punem și noi pe treburi, ca peste câțiva ani să fim mândrii unde am ajuns, e mai ușor să ne uităm la alții cum își trăiesc viețile, pe urmă să tot venim cu teorii cum de au ei mai mult ca noi. 

Dacă tot vorbim de social media uită-te la acel documentar de pe Netflix The Social Dilemma.

Mai ales când dai scroll fără oprire(video of blured scroll on facebook) e ca și cand ai juca la automatul acela cu fructe și ești mereu curios ce noutate apare. Și pe urmă îmi ziceți că fructele sunt sănătoase când distrug viețile oamenilor din crâșmă.

De vină este dependența acea de dopamină pe care o ai, la fiecare noutate primești un shot de dopamină în organism ca și un drogat. Sistemul a fost perfecționat de oameni foarte foarte deștepți. Și eu mă confrunt de multe ori cu această problemă dar măcar sunt conștient de aceasta și în anumite situații chiar fac ceva împotrivă să mai fac o detoxifiere de dopamină.

3.Bââââââââârfaa

Clar dacă nu consumi decât rahaturi care îți atrofiază creierul ,în momentul în care te întâlnești cu o persoană în același stadiu mintal, ce fel de teme interesante puteți să puneți pe masă. Poate Efectul Dunning–Kruger, sau Efectul Werther sau Mandela?? glumesc băgăm bârfă doamnelor și domnilor. Nu e nimic mai relaxant decât să vorbim cu alții despre lucrurile altora, din moment ce noi nu facem nimic interesant.

 Mda de aceea mai merită să citească sau să vadă omul un documentar interesant, să iasă din casă pentru o experiență nouă,pentru a avea o poveste pentru data viitoare ca să nu îți vină să-ți bagi șurubelnița în ureche de plictiseală.

4. Știrile, dar mai ales alea negative 

Că o iei de la televizor sau social media tot nașpa este.

Mai ales pe facebook observ acest efect. Nu uita că aceste canale vor vizualizări ,clickuri și comentarii adică interacțiune, iar dacă tu comentezi doar la cele negative tot reclamă le faci , chiar și dacă le trimiți ceva meme cu: praf și pulberea și știri de rahat tot reclamă le faci.

În aceste situații ignoranța este cea mai puternică armă. Nu e nimic mai puternic decât fața administratorului paginii, să pună o știre nashpa afară,cu care vrea să împartă poporul în 2 tabere și să aibă pe ea 0 emoticoane și 0 comentarii. 

 Să nici nu vorbim că acel stres provocat de știrile cu boli,accidente,violuri dacă persistă timp îndelungat îți sabotează funcționarea sistemului tău imunitar. 

5. Stăm lipiți de televizor poate mai mult decât este nevoie.

Un român vizionează, în medie, peste trei ore conţinut TV pe zi. Și ai grijă pentru că acele reclame repetate care nu crezi că nu au un efect, cu timpul te vor afecta (citește despre the sleeper efect). 

6. Ne uităm la foarte multe seriale.

 Chiar dacă 20-30 de minute nu pare mult, în momentul în care strângi vreo 7-8 sezoane încet se adună. Aveți grijă că aceste firme de streaming au implementat butonul mai departe cu un cronometru automat care în 2 clipiri sare la următorul episod astfel încât să te țină captiv.

7. Urmărești videouri la viteză normală.

 Dacă persoana vorbește lent în aceste situații ca să nu mori până aștepți capătul propoziției setează-i o viteză de măcar 1,25-1,5 și te vei mira cât de bine sună și nu mai ai nevoie de 3 energizante să nu adormi.


8. Leneveala alias statul deampixu sau mai științific procrastinăm.

Hey nu e nimic grav când mai faci o pauză pentru că este nevoie de delectare dar cand faci acest lucru ore la rând și cu zilele, pornești un bulgăre de zăpadă spre vale care va spulbera buda din curte.


9. Nu plănuim în față și prioritizăm prost. 

Cum e și zicala graba strică treaba, poate dacă ne-am fi făcut planuri concrete și ne-am fi gândit să combinăm anumite lucruri am fi reușit să grupăm mai multe acțiuni astfel încât să nu trebuiască să ieșim azi a 3-a oară din casă. Iar ceea ce privește prioritizarea aici sunt și eu un mare păcătos. 


Treburile importante le amânăm sau le înlocuim cu alte lucruri neimportante dar care necesită mai puțin efort. La mine cele mai neglijate sunt controalele la dentist,și exercițiile fizice. Și dacă pe urmă din această neglijență se întâmplă ceva, nu am decât să dau vina pe mine însămi.  


10. Efectuarea unor favoruri nedorite care puteau fi evitate dacă am cunoaște cuvântul nu.

  

11.Timp pierdut pe oameni pe care nu îmi placi.

 Deci în loc să citești o cartea sau să faci un curs care poate pe viitor îți va dubla averea, tu stai cu gândul la oamenii care nu vor avea niciun impact asupra vieții tale. 

Pierzi timpul de a te juca cu idei în capul tău nu te ajută cu nici măcar 1% să fi mai bun decât ai fost ieri.Dacă ai asemenea prieteni în viața care aduc mai mult rău decât bine atunci taie-i afară cât mai repede, ca pe urmă să nu tot trebuiască să inventezi minciunii când te invită la o vizită.


În concluzie:

Ce ar fi dacă în loc să fi descurajat de talentul și de performanțele concurenței tale , te-ar ajuta să te inspire să fii mai bun?

 Să simtă poate ei în viitor ceea ce poate simți tu acum. Lasă focul motivației să te cuprindă și să te facă să te pui pe treabă. 

Că doar acea idee sau acel lucru care va putea să-ți schimbe soarta nu se va aplica singur dacă nu îți miști fundu. Va trebui să investești din timpul tău prețios să iasă ceva foarte fain de care vei fi mândru tot restul vieții tale. Cu timpul vei vedea rezultatele acestor acțiuni pentru că acestea vor avea un efect cumulat enorm. Ține minte timpul prielnic pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani,iar al doilea cel mai bun timp este acum!

O zi mirifică vă doresc în continuare