Ce este o schemă ponzi?
Schema Caritasu de mai demult a fost un ponzi și de-a lungul istoriei au fost multe șmecherii din astea , iar pentru că oamenii mereu trebuie să aleagă un nume , pe vremea aceea au numit-o după Charles Ponzi.
O schemă Ponzi este o formă de fraudă care atrage investitori și plătește profituri investitorilor anteriori cu fonduri de la investitorii care au venit de curând.
Schema îi face pe victime să creadă că profiturile provin din activitatea comercială legitimă (de exemplu, vânzările de produse și / sau investițiile de succes, sau mai nou ceva legat de Inteligență artificială și tot felul de softuri secrete) și nu știu că alți investitori sunt defapt sursa fondurilor.
Un sistem Ponzi poate menține iluzia unei afaceri sustenabile atâta timp cât noii investitori contribuie cu fonduri noi și atâta timp cât majoritatea investitorilor nu își retrag sumele care li se cuvin și care ei cred că există.
Ce a făcut Charles Ponzi?
În anii 1920, Charles Ponzi executat o schemă în SUA, din cauza cantității uriașe de bani primite au numit schema după el.
Schema sa inițială se baza pe arbitrajul legitim al cupoanelor de răspuns internaționale pentru timbrele poștale, dar în curând a început să devieze banii noilor investitori pentru a efectua plăți către investitorii anteriori și către el însuși.
Spre deosebire de schemele similare anterioare, Ponzi a primit o acoperire considerabilă a presei atât în Statele Unite, cât și la nivel internațional.
Pentru cei care nu știți ce e Arbitraj, nu ...nu e treaba ce face tipul care mereu decide împotriva echipei tale, care tot timpu sughite când îl înjuri.
Arbitrajul comercial este practica de a profita de o diferență de preț între două sau mai multe piețe.
Adică mai simplu cumpăr în China un lucru cu 5 lei și îl vând pentru 50 de lei, sau cum Germanii vin la noi în țară sau la Maghiari să își facă dinții pentru că e de 4-5 ori mai ieftin.
Dă-ți seama mai repede că este o fraiereală
Ajunge să ai un etalon.
Dacă faci p2p lending adică dai împrumuturi la oameni, nu din alea de cămătărie,
adică printr-un site acolo faci între 7-11% pe AN, procentajul depinde cât de riscantă e investiția.
Dacă investești la bursă în S&P500 acesta aduce în medie 13.6% pe an.
Pentru acțiuni de la MC Donalds primești dividende 2.43% pe an.
Pentru investiții în Reit-uri adică real estate investment trust adică fond de investiții imobiliare, și acolo faci în general vreo 5-6%.PE AN
Ce trebuie să știți este că o investiție e deja tare bună dacă reușești să iei 6-7% pe an. La o inflație de 3% deja ai câștigat 3-4%.
Deci îți dai seama, dacă cineva îți promite 10% pe lună ceva pute rău de tot. Poate ai de-a face cu ceva cămătar care rupe spatele oamenilor, spălare de bani, lucruri ilegale,țeapă sau bine cunoscută schemă ponzi.
Sunt și excepții dar alea sunt rare ca și drumurile bune de la noi în țară.
Aveți grijă oameni buni să nu fiți ușor păcăliți.