Ați absolvit și voi școala și pe urma cu siguranță v-ați pus întrebarea: de ce dracu am avut atâtea materii de umplutură? Mai bine ne-ar fi învățat ceva care să ne fie de folos pe viață. Un sistem care distruge creativitatea, care are impresia că toți elevii trebuie să fie modelați în aceeași bucată de plastelină indiferent de aspirațiile și talentele lor. Fiecare dintre noi are punctele forte care trebuie folosite ca fundații în dezvoltarea pe viitor. Unul prinde repede limbile, altul se știe în științele exacte, celălalt este un artist.

Pentru mine următoarele materii n-au adus aproape nimic : 

- limba Latină (cu ce cadavre ar trebui să comunic ?)

- cultura civica 

- orele excesive de matematică 

- chimia organică (alcoolul etilic CH3-CH2-OH am reținut pentru că la vremea aia eram un bețivan ordinar ) glumesc bineînțeles...

- a treia limbă (vorbesc 4 limbi destul de bine dar franceza din scoală nu prea m-o ajutat).

- religia (George Carlin a spus că cele zece porunci pot fi reduse la doar una : NU FI UN IDIOT!)

Eu propun următoarele materii:

1. CUM SĂ ÎNVEȚI

La școală nu te învață nimeni cum sa înveți. Mai bine spus, cum să înveți eficient. Sunt mulți profesori care pun mare accent pe învățarea pe de rost, ca pe urmă la timpul necesar să-l regurgitezi înapoi și să-l uiți următoarea zi.

Programa școlară este umplută până la vârf încât mă mir că nu iese fum din capul sărmanilor copii. Mi se pare aberant să intru în așa amănunte la biologie, chimie sau fizica dacă nici măcar nu am pasiunea să lucrez în acel domeniu.

De aceea sugerez următoarele tehnici de învățat.

Mnemotehnicile

Creierul are un sistem inedit de filtrare care reține bine imagini stranii și interesante, sentimente, cu siguranță îți amintești primul sărut când ai fost îndrăgostit, sau adresa la care ai stat în copilărie, poate chiar și acum știi versurile de la cântecul tău preferat din acele vremuri.

Prin această metodă stimulezi creierul prin bombardarea cu imagini, culori, mirosuri, gusturi, atingeri, limbaj și emoții pentru a reține informații.

Despărțirea în părți mai mici 

Spre exemplu un număr de telefon 074-8989-989 (sună-mă când plouă ) scris în felul acesta e mai ușor de reținut decât 0745911348. Mai ales dacă conține anumite combinații de numere care pentru tine înseamnă ceva.

Metoda Pomodoro :

  1. Decizi ce ai de făcut
  2. Setezi cronometrul (în mod tradițional la 25 de minute).
  3. Lucrezi la sarcină.
  4. Încetezi cu lucrul când sună cronometrul și puneți un semn de control pe o bucată de hârtie.
  5. Dacă aveți mai puțin de patru semne de control, faceți o pauză scurtă (3-5 minute), apoi mergeți la pasul 2.
  6. După patru semne de control, faceți o pauză mai lungă (15-30 de minute), resetați numărul de marcaj la zero, apoi mergi la pasul 1

Metoda Loci (palatul creierului)

Este cea mai excelentă metodă de învățare, este nu numai distractivă ci și sănătoasă după ce anumite studii au demonstrat că scade șansa apariției demenței și alte boli asemănătoare. 

Dacă ai văzut competiții de memorie în care participanții au reținut o pagină plina de numere atunci să știi ca acei competitori folosesc metoda Loci.

Metoda a fost prezentată chiar și în serialele cu Sherlock Holmes

Dacă va interesează, am să scriu un întreg Blog despre metoda Loci, cum funcționează și ce fel de Palate mintale am creat pe care le poți crea și tu. Dar numai dacă îmi cereți în comentariile de mai jos.


2. Citirea rapidă


La început am fost învățați să citim fiecare cuvânt cu voce tare, iar mai apoi recitând acesta doar în gând. Dar după ce deja omu a intrat în pită, nu mai are nevoie să-și zică în cap fiecare cuvânt. BINE AȚI VENIT! De exemplu pentru mine aceasta expresie o citesc dintr-un șut și nu trebuie să repet fiecare cuvânt în parte ….BINE…..ATI...VENIT ci o citesc deodată. 

Ca și exercițiu îți recomand să citești grupări a câte 2-3 cuvinte și să vezi cum prinzi viteză, ba chiar ajută ca să înțelegi mai bine propozițiile.

Dacă îți dezvolți vederea periferică vei fi capabil să citești un rând prin doar câteva sărituri ale ochilor. Citește rândurile unui text începând de la a III-lea cuvânt de la început și la finalul rândului citește doar până la al treilea cuvânt din capăt și sari la rândul următor.

Exemplu :

Acesta este un exemplu foarte bun despre puterea citirii cu viteza deosebita a unui text care mai încolo îți va antrena vederea periferică și vei putea citi 

cărți la o viteză neîntâlnită și vei arăta metoda copiilor tăi ca pe urmă și ei să se bucure de ușurința acestei tehnici.


3. Stilul de scris la tastatură 10 Degete 

Photo by <a href="https://unsplash.com/@stanleydai">Stanley Dai</a> on <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

Photo by Stanley Dai on Unsplash


Bine, la început omul se bucură să găsească literele pe tastatură, dar mai încolo dacă omul nu se obișnuiește cu această tehnică pot spune că pierde un potențial imens de viteza la scris. Eu mi-am schimbat tehnica iar acum folosesc deja și degetele mici pentru a scrie și mi-am mărit viteza cu cel puțin 50 cuvinte pe minut și în plus fac mult mai puține greșeli. Un nor de fum se formează în timp ce bat la tastatură. Viteza și măiestria degetelor te vor ajuta să îți îmbunătățesti relația (dacă știi cum zic ).... vei scrie mai multe emailuri de dragoste .

Intră pe site-ul Typeracer unde poți concura cu alți utilizatori online care scriu mai repede.

Pentru antrenament folosesc site-ul keybr.com

4. Gătitul

Photo by <a href="https://unsplash.com/@badashphotos">Ash Edmonds</a> on <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

Photo by Ash Edmonds on Unsplash


Dacă este ceva în viață de care te vei folosi aproape zilnic, este gătitul. Dacă înveți să gătești sănătos îțî vei asigura o viață mai îndelungată, cu mai puține probleme de sănătate și în plus poate devenii un hobby bun cu care să îțî impresionezi prietenii. Sau faci ca și mine, comanzi mâncare de la mama. Odată am încercat să îmi impresionez la vremea aceea pe nevastă-mea cu niște cartofi pai carbonizați de era să ard bucătăria.

5. Meditația mindfulness


Dacă o să ai vreodată un loc de muncă foarte stresant vei aprecia valoarea meditației conștiinței depline. Hai să fim serioși mulți dintre noi ori trăiesc în trecut ori în viitor. Cu tehnologia asta modernă care îți oferă ceva nou în fiecare secundă la o simpla atingere, e greu să te lași cuprins de propriile gânduri și propria voce care încearcă să te ghideze. Aceste voci sunt înecate de permanenta lume electronică care ne înconjoară. Procesul conștient de a respira adânc în plămân și numărarea acestora aduce o liniște sufletească greu de imaginat. Meditația ajută să cauți adânc în interior și să abordezi teme care au un efect de otrăvire a organismului. Aceste experiențe negative trebuie abordate și neutralizate cât mai repede prin modificarea memoriei care în momentul când apare să nu aducă acea proastă stare de spirit, sau atacuri de panică.

De mai multe ori pe zi încearcă să fii conștient de prezent, fi atent la ce vezi, ce auzi, ce guști, ce mirosi și ce atingi. Încearcă să activezi aceste simțuri deodată. Combină-ți simțurile și după un timp vei observa valoarea magică a momentului.

Sau te va ajuta sa te liniștești în momentul în care observi cum câinele se pișă pe covor.


6. Legea atracției


A fost dovedită de nenumărate ori ce putere au gândurile asupra propriei noastre ființe. Dacă ai citit cartea Tată Bogat tată sărac poți să vezi deja acolo cât de mult înseamnă să fie cineva crescut cu mentalitatea omului sărac, cu frica de a face orice investiție, cu frica de orice acțiune care nu e exact în zona de confort. 

Astfel poți ajunge prizonierul unui loc de muncă pe o viață întreagă fără posibilitatea de ați dezlănțui propriul geniu sau să îți testezi propriile limite. Și eu am fost crescut în mentalitatea că banii sunt ochii dracului și că oamenii bogați sunt niște hoți, dar în momentul când banii aceia “rai” construiesc școli? plătesc tratamente? salvează vieți ? 

Banii nu schimbă omul ci aduc la suprafață natura adevărată a acesteia. Încearcă mereu să ai o mentalitate pozitivă față de bani și folosește afirmații pozitive ca să îți vina ușor banii. Nu uita să repeți acest exercițiu zilnic pentru că dacă ai trecut de vârsta de 7 ani singurul lucru ce îți poate schimba gândirea este hipnoza pe care o faci prin repetiție. 

Lucrează deștept și nu mult. Că altfel vei ajunge să arunci nuci sus în pod cu furca. E ca și cum ai merge cu mașina cu frâna de mână trasă. Acest concept al atragerii lucrurilor la care te gândești e susținut de oameni de știință și afaceri, nu de babe cu globuri de cristal și cărți de tarot.

Acest job pe care îl am de 7 ani deja l-am imaginat în clasa zecea de nenumărate ori după ce am dezvoltat o pasiune pentru desenatul tehnic la calculator. Îmi imaginam cum lucrez la o firmă mare și sunt plătit bine pentru a face asemenea desene și uită că s-a adeverit și cunosc mulți care au povești asemănătoare. Sau te gândești la ciocolată și imediat calci cu bocancul în „ciocolată”.

7. Controlul Minții (Mindcontrol)


O carte excelentă scrisă de Jose Silva cu multe exerciții pentru relaxare corporală completă, vizualizări. În general ești în acest stadiu înainte de a te trezi, poți să vizualizezi și să îți imaginezi mai bine, poți intra în stări și mai adânci alfa,beta și theta(când visezi). Poți să-ți imaginezi obiecte la care să le și simți mirosul. Unii oameni au folosit metoda pentru memorare sau chiar și la recrearea unor scenarii care au ajutat la găsirea obiectelor pierdute. 

Pentru cei aventurieri această metodă poate fi dezvoltată mai departe spre vise lucide și proiecții astrale.

Nu e o materie ci doar o sugestie : Obligatul citirii mizeriilor plictisitoare

La o vârstă fragedă, cititul lucrurilor care te pasionează pot face o mare diferență.

Nu e tot una dacă sunt obligat sau îl fac de bună voie. Chiar dacă în vacanță trebuia să citim cărți, aproape niciodată nu le-am citit. Poate dacă am fi putut să alegem ce ne place, probabil că nu aș fi avut acea relație cu cititul pe care l-am avut în trecut. La vremea aceea mai bine ar fi trebuit să citesc Harry Potter, că poate acuma as fi avut de 3 ori mai multe cărți citite. Multe dintre poveștile pe care le-am citit de la autori autohtoni mi s-au părut plictisitoare...indiferent dacă sunt compatrioții mei sau nu. Dacă îți plac povestirile haioase atunci citește Ion Creangă. El nu m-o dezamăgit niciodată. Cui nu i-a plăcut aventurile lui Nică ? 

Gusturile nu se discută dar am adormit de 3 ori cu Cartea Moromeții în mână.

Și ce ar fi dacă toate analizele astea de poezii în care încercăm să găsim sens și simbolistică sunt defapt fructul unor gânduri aleatoare provocate de droguri?

Sunt curios vouă ce nu v-o plăcut și ce ați fi vrut să învățați?

Scrieți-mi mai jos în comentarii :)