1. Piața merge în cicluri și avem în general la fiecare 10 ani o mică criză, astfel încât prețurile să mai ia o gură de aer dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat încă. Ba chiar mai rău este faptul că de data aceasta fedul(rezerva federala americana) și băncile centrale au început să listeze bani în prostie, de frica unei noi crize.

Dar cât timp va ajuta acest lucru rămâne de văzut. Unii dintre voi o să zică păi dacă se listează atâția bani de ce nu se simte inflația. 

Dacă eu acuma listez 10 trilioane de euro dar nu-i pun pe piață și îi bag în plapumă (wow e uriașă plapumaia aia, o îndoi în două măi ) nu se întâmplă nimic pentru că nu sunt în circulație.

Deci stăm închiși în casă, banul nu circulă și de aceea nu se simte așa puternic acest efect. Viteza circulației banului are o importanță semnificativă pentru inflație.  


Aici este un exemplu despre cum Germania a suferit de inflație din 1914-1923.

Bunicii mei au vândut o vacă iar cu banii aceia peste 20 ani am reușit să ne cumpărăm o pâine.

2.Cum arată bilanțul Fed-ului din America și cel al băncii centrale europene

Sau adăugat doar 3 Trilioane doar în ultimele câteva luni din totalul de 7 trilioane cât s-a băgat din 2008.

3. Înainte de o criză există mereu o scumpire a imobilelor. 


Chiar și statul român ajută să mențină prețurile umflate prin programul noua casă. Pe urmă bănuiesc că vine noul palat că doar și politicienii trebuie să construiască.

Nu intru în detalii dar îți dai seama că acesta ajută mai mult cei cu bani.

4.Metalele prețioase cresc în preț.

Defapt nu vorbim de creșterea prețului ci despre de devalorizarea Fiat-ului adica a hârtiilor în care credem numiți bani.Înainte de 2020 în Germania puteai să cumperi anonim aur până la 10.000 euro iar acum 2.000euro. Nein nein nein nein.

5. Mulți dintre investitorii la bursă de top trag semnale de alarmă. Warren Buffet care spune ca să-ți fie frică când lumea e lacomă și să fi lacom când lumii îi este frică , iar Ray Dalio a ajuns să spună că banii sunt gunoi. Pe youtube să nici nu zic cum apar din ce în ce mai mulți care urlă că vasul ăsta mare a luat apă iar cei care habar nu au o să meargă jos cu el ca și muzicanții de pe titanic.

6.Unul dintre cele mai populare aplicații de cumpărarea de acțiuni robinhood a eliminat complet taxa pentru tranzacții astfel că săracii tineri orbiți de setea banilor tot bagă bagă sume pe care nu sunt dispuși să le piardă. Ba chiar a fost un story cu un puști la care a apărut o eroare de sistem prin care credea că datorează sute de mii și s-a sinucis.

7.Cu toate că eu m-am așteptat la criză deja în 2018 am rămas mască chiar la figurat cum a apărut covidu asta asemenea unui Hering roșu (dacă nu știți ce înseamnă, atunci am un video despre această temă). 

Datorită manipulărilor excesive am rezistat până aici. Dar din cauza acestor măsuri căderea va fi și mai dureroasă. 

Exagerările care se propagă din cauza acestui virus, nu numai că accelerează această criză, dar oarecum sunt favorabile doar celor mari care listează zi și noapte bani. 

Dar deocamdată omul stă acasă și nu cheltuie banii astfel acești bani nu intră în sistem și nu se resimte inflația.

Este prea convenabil că acum putem da vina pentru criza economică pe acest virus și dăm speranța omului că în momentul când se termină pandemia va reveni totul la normal. 

Tu chiar crezi că va fi ca înainte? După ce au blocat vasul acela de croazieră de s-au înecat oamenii în rahat pe vas, tu ai impresia ca pensionarii americani se vor mai aduna în rânduri pentru o "aventura". Frica unora va persista probabil până când nu vor primi vaccinul acela mirific care pentru alte boli e testat zeci de ani să primească aprobare iar acum bănuiesc că va fi gata în 2 ani. 

Apoi nu știi dacă chiar ajută sau e o bombă cu ceas că peste 5 ani îmi produce o diaree de 2 săptămâni ?

8.Până acum bursa era mereu legată de starea economiei dar în momentul de față indiferent ce știri vin, Bursa americana continuă să crească iar de fiecare dată partea negativă este ignorată. La vești proaste crește puțin iar la vești bune crește și mai mult și oarecum văd că oamenii nu vor să vadă deloc o pendulare/oscilație. 

Cei care joacă la bursă au impresia că rezerva federală nu se oprește din cumpărarea de acțiuni cu banii creați din aer. Iar acțiunile vor continua să urce. Poate că ar trebui și eu să învestesc în funie,prăjitor de pâine și somnifere că am impresia, că mulți amatori își vor prăji mâinile în goana asta dupa bani.

9.Ignorăm faptul că batem recorduri la numărul de șomeri care crește mai ceva ca numărul de știri cu virusu la protv iar produsul intern brut al tărilor se duce în jos ca și numărul pomilor din pădurile românești.

Numărul șomerilor din sua a crescut de la media de 7mil la 18mil. Și astea sunt cifrele oficiale, aici nu sunt calculați cei care din 3 joburi mai au una.

10. Performața slabă a firmelor mici din topul celor 500 firme din America reprezentate prin indicele bursier S&P500 au minus, dar acest lucru nu se vede pentru că Amazon, Facebook, alphabet, microsoft și apple fac foarte mulți bani de când a apărut pandemia.

11. Firme mari care există de zeci de ani încep să-și dea duhul. Mai ales acele firme care nu s-au axat pe vânzările online și au pierdut trenul. Anumite restaurante care au închis nu își vor mai deschide în veci porțile.

Lista o poți vedea aici

12 Datoriile la nivel global sunt la un nivel astronomic și nu vor fi plătite niciodată pentru că sunt mult mai mari decât întreaga avere a lumii pusă în circulație. Și dacă vreodată s-ar decide lumea să înceapă să plătească aceste datorii s-ar introduce și mai multe taxe pe spatele cetățeanului de parcă nu ne-ar fi de ajuns. 

13.Ceasul de datorii a americii. 

https://usdebtclock.org/  vezi cum se îndatorează america pe zi ce trece. Trebuie să știți că toate economiile sunt interconectate. Dacă unul o duce prost și nu cumpără produse, acest lucru se reflectă peste tot pe globul. Nu trebuie să vă explic că americanii sunt mari consumatori.

14. Tensiunile dintre statele lumii sunt din ce în ce mai mari. Deja americanii sunt într-un conflict mare cu China. Precum de-a lungul istoriei mereu a fost scandal în momentul în care economia de pe locul1 urma să fie detronată de economia de pe locul2.


 Deja aceste țări aruncă oamenii din Ambasade, se impun tarife pe tot felul de produse și nu e prea bine. Avem noroc sau ghinion cu bomba atomica.Fiecare stat știe că dacă începe al III război mondial…al 4 lea război mondial va fi luptat cu bâte și pietre cum zicea Einstein. Pentru că ne vom bombarda înapoi la epoca de piatra cum zicea. Curtis LeMay.

15. Michael Burry tipul care a prezis criza din 2008 prezentat chiar și în filmul The big short deja în 2019 spunea că a găsit din nou o bulă de genul, încă poate și mai rău .

16. Problemele de pe piața repo

Adică repurchase agreements. Mai bine zis acorduri de răscumpărare. 

Băncile se folosesc de aceste acorduri pentru a face împrumuturi pe termen scurt. 

Acord de răscumpărare este un împrumut garantat pe termen scurt: una dintre părți vinde titluri de valoare alteia și este de acord să le cumpere înapoi la o dată în viitor la un preț mai ridicat. Aceste titluri de valoare sunt ceva gen Garanție.

https://www.bursa.ro/haosul-de-pe-piata-repo-anunta-apropierea-furtunii-financiare-perfecte-66970833

17. Foarte multe țări au intrat deja în recesiune. Cei care trăiesc din turism au primit o mare lovitură. Și mă îngrijorează stabilitatea zonei Euro, iar dacă mai iese încă o țară, voi fi nevoit să schimb valuta din euro în altceva. Poate cruci de aur sau merțane pe care le voi putea vinde la preoții din țară. Dacă am învățat ceva din istorie este că uniunile astea nu rezistă pentru totdeauna.

18. Australia și Canada au un balon imobiliar care ar putea ceda în orice moment.

19. Barilul de petrol a ajuns la un preț negativ acum cateva luni.

20. Boomeri din america care intră la pensie sunt în număr mare și în momentul în care un așa mare număr de oameni încep să-și scoată banii de pensie din conturile lor de contribuție( și anume 401k) de pe Bursă, nu știm ce efecte o să aibă.

 Și cei care zic că până acum piața bursieră mereu și-a revenit. Bun, da' mai demult nu exista piața criptomonedelor care este o piață nouă. De ce să îmi pun banii într-o piață pompată de 100 de ani când pot să intru pe noul trend și cu timpul tot mai mulți oameni vor vrea o bucată din acest tort.Și să nu uităm că în zilele noastre sunt N modalități de a investi. Să nici nu vorbim de Angel Investing, în canaluri youtube,canaluri twitch, podcasturi, esports etc.

21 Valorea acțiuniilor marilor bănci sunt într-o continuă scădere 

Pentru calcul iau ca și punct de reper ultimii 5 ani.

Credit Suisse Group AG stock de la 25 la 9 

Deutsche Bank stock de la 30,5 la 8

Commerzbank stock de la la 11,5 la 4,5

Wells Fargo stock 52  20,55

Criptomonedele care scot intermediarul din ecuație nu prea le făcut bine băncilor. De ce să plătesc o taxă de 20 euro si să aștept 3 zile când pot să trimit criptomonedă cu 20 de cenți și să ajungă acolo în câteva minute ?

22 Producătorii de autovehicule se chinuie să vândă. Deja în foarte multe fabrici aici în Germania au renunțat la o groază de muncitori. Tot mai mulți oamenii încep din ce în ce mai mult să se gândească la mediu și la sănătatea lor și circluă cu alte mijloace alternative.

Vă felicit că ați rezistat până acum.Acesta este doar părerea mea personală, nu sunt un consultant financiar. Ce faceți cu aceste informații e treaba voastră. Eu vă sfătuiesc să vă diversificați și să nu țineți toate ouăle în același coș că nu se știe când ai putea să-l scapi sau poate vine vreun politician și ți-l aruncă pe jos. În descriere voi pune o serie de linkuri în limba engleză pentru cei curioși de detalii. Dacă v-am supărat băgați un video cu pisici haioase după acesta.