Acest articol este inspirat de James Clear care a scris cartea Atomic habits (Obiceiuri atomice)


În mod interesant acuz 2 ani am comandat această carte pentru un amic și mi-am zis că hei hai dacă tot o dat bani pe ea ar fi păcat să n-o citesc și eu. 

Am citit-o și pot să spun că dacă și tu vrei să dezvolți obiceiuri noi mai ales din alea bune e bine dacă știi regulile jocului ;). 

Nici tu te bagi în jocuri de societate unde nu știi regulile ca pe urmă să te zdrobească amicii și să-ți distrugă prietenia precum o face monopoly de fiecare dată.

1. Proiectează-ți mediul

Pai ca să putem prinde problema de coarne, va trebui să vorbim despre mediul care te înconjoară. Dacă ai locui într-o fabrică de ciocolată probabil că șansele tale de a o consuma zilnic sau a face diabet cresc considerabil.

 Accesibilitatea acelor obișnuințe rele este foarte importantă. Șansa ca să mănânci dulciuri e mult mai mare dacă le ai în sertar decât dacă trebuie să mergi jos la magazin să ți le cumperi.

 La fel poți descuraja și obișnuințele bune. După ce mi-am pus chitara sus pe mobilier am cântat mult mult mai rar decât atunci când era pusă pe canapea. 

Dacă te uiți prea mult la televizor pune telecomanda sus pe dulap sau scoate-l din priză de fiecare dată după folosință și vezi ce se întâmplă. 

Sunt curios ce s-ar întâmpla dacă ai putea să pui un fel de încuietoare pe televizor care s-ar deschide doar după ce ai făcut 20 de genoflexiuni, probabil ți-ar și trece cheful sau ai avea un cur ca și Kardashienii.

De multe ori alegi ceva doar pentru că este convenabil și în fața ta, de aceea produsele ieftine la magazin sunt jos iar în mijloc sunt produsele pe care firma vrea să le vândă cel mai tare.

2. Fă-l ușor


James Clear recomandă regula de 2 minute. Practicarea de yoga devină scoate plapuma sau pe ce dracu faci tu yoga. 

Mergi afară la o fugă devine îți iei treningul și pantofii de fugă ieși pe ușă și o încui, te întroci spre ușă, o descui și pe urmă intrii înapoi în casă. 

Citește o carte devine citește 1 pagină.

Știu că veți fi acum sceptici că doară ce face pagina aia măi ? Dacă vreau să mă culc cu cineva nu o bag odată și pe urmă mă pun înapoi să mă joc sudoku.

Ca să înțelegi mai bine James vine cu o poveste destul de interesantă a unui domn care a slăbit 45 de kilograme, care timp de 6 săptămâni nu făcea altceva decât să meargă la sală stătea 5 minute și pe urmă pleca. 

Deci: se băga în mașină , conduce până la sală , se schimba în hainele de antrenament, făcea un set de exerciții și înapoi în vestiar și pleca. Știu că sună ridicol dar James numește acest lucru arta de a apărea(de a fi acolo). 

La urma urmei este important să devii tipul de persoană care face mișcare, să fie parte din personalitatea ta. 


Doar atunci poți să zici că te-ai lăsat de fumat dacă, în loc să spui că m-am lăsat de fumat vei spune: nu mulțumesc nu sunt fumător.

În momentul în care ceva face parte din identitatea ta o vei face.

La urma urmei dacă nu poți să te ții de un obicei care ține 2 minute nu cred că vei putea face acel lucru o oră sau cât crezi tu că necesită.

3. Stăpânește punctele de intrare


Aici îmi place cum James clear vorbește despre povestea lui Twyla Tharp celebră instructoare și coregraf de dans care în mare parte se antrena 2 ore pe zi chiar dacă trecuse de vârsta de 50-60 de ani, a dansat toată cariera.

În mod interesant ea nu se concentrează pe obiceiul de a exersa, ea se focusează pe obiceiul de a se îmbrăca în hainele de antrenament,hanorac și să-și ieie un taxi de pa marginea străzii din new york. 


Ea spune că: dacă am făcut asta, atunci am completat obiceiul. Ce și-a dat seama mai încolo este că obiceiurile sunt doar rampa de lansare și nu punctul final.

Acesta este defapt taxiul și nu sala de antrenament. Dacă reușești să iei acea mică decizie care va influența ce vei face în momentele următoare, este un lucru mișto, pe urmă restul lucrurilor intră în rând.

De exemplu dacă mă pun pe net flix probabil următorul ceas sau două le voi petrece în fața televizorului. 

Dacă în schimb scrâșnesc din dinți și mă pun să scriu, probabil voi reuși vreo jumătate de oră bună să scriu un mic material de care vă veți putea bucura când îl voi posta.

Acest impuls este foarte important pentru că îmi dă startul care de multe ori ca și un bulgăre de zăpadă aruncat la vale tot crește și crește.

 Pe urmă încep să fac cercetare și poate dau de un alt subiect pe care mi-l notez pe viitor și astfel prin metoda Zettelkasten imediat pun mai multe fiare la foc să zicem așa.

4. Alăturați-vă unei comunități sau la un grup care vă va face productivi.


Multe dintre obiceiurile noastre sunt consolidate social. Vrând nevrând facem ce este așteptat de la noi. În condiții normale lași mereu 1 pisoar distanță între tine și celălalt.

Toată lumea se uită spre ușă când stă într-un lift.

Toate aceste maniere le vezi la alții și le faci automat, ei dacă ești într-un grup neprielnic poți învăța multe rele. Scuipi semințe pe stradă, bei alcool dis de dimineață, nu dai loc bătrânilor pe autobuz că doar tu ai rezervat acel loc.

James spune să te alături acelui grup unde toate aceste obiceiuri productive sunt normale și nu te întreabă nimeni că : ești dus cu pluta? sau ce ai mă? ești deja prea bun pentru noi sau te crezi buricu pământului. 

Caută grupuri mastermind cu oameni care vor să fie de succes. Vei vedea imediat că sfatul lor e mai bun, decât poveștile televizorului pentru zodia ta,

 că doar dacă ești născut în aceeași zi cu un miliardar, vei avea același noroc sau că șansa ta la iubire crește în luna aceasta că nu știu care planetă îți face umbră. De asemenea vei avea ghinion în ziua în care mă beșesc în direcția contrară vântului.  

Am avut o perioadă unde m-am întâlnit cu oameni care mereu mergeau la sală și uită că în câteva săptămâni aveam și eu abonament la sală. 

Am reușit să mă țin de acest obicei până nu m-am mutat din oraș, ba chiar pot să spun că dacă nu aveam chef să merg simțeam o presiune că era rândul meu să iau lumea cu mașina.

5. Folosiți recompense variabile


Principalul motiv pentru care obișnuințe rele se încep ușor și rămân mult, este pentru că recompensa este imediată și în general nu necesită mult efort. 

E mult mai ușor să mănânci un tort cu ciocolată decât să mergi la sală să dai jos acele calorii. 

În general obiceiurile bune prezintă rezultatele mult mult mai încolo. Chiar dacă exersezi mult la chitară probabil va trece ceva timp până cânți o piesă faină și la început încă te și dor degetele de la sârme.

 Te trec frigurile când vezi un acord unde trebuie să îți desparți degetele de zici că ai suferit accident și când pui acel bareu la corzi simți degetu de parcă ai încercat să dai un fingering la un gard de sârmă ghimpată.

 La fel și cu economisitul banilor, cheltuitul pe ce îți place îți aduce bucurie mare dar abținerea de la cumpărături de impuls nu e întocmai plăcut.Chiar și când banii îi investești nu te simți bine doar după ce după ceva timp încep să îți vină bani lunar atunci începi să te bucuri și zici hei asta a fost o decizie bună. 

Eu personal după ce sunt productiv câteva ore mai bag un episod din serialul meu preferat și chiar mă simt mult mai bine decât dacă aș fi stricat ziua și aș fi stat toată ziua în fața calculatorului pentru că primesc niște mustrări de conștiință de numa numa.

Vreau să termin cu acest citat de James Clear:

„Fiecare acțiune pe care o faci este un vot pentru tipul de persoană care vrei să devii. Nici un singur caz nu îți va transforma convingerile, dar pe măsură ce voturile se adună, la fel și dovada noii tale identități.”

“Every action you take is a vote for the type of person you wish to become. No single instance will transform your beliefs, but as the votes build up, so does the evidence of your new identity.”