Valorile și convingerile tale vor determina 95% dintre acțiunile pe care le vei face. Crezi că sunt cele corecte? Dacă până acum nu ți-ai schimbat niciodată părerea după ce cineva a argumentat bine, înseamnă că o să-ți scape multe oportunități în viață deoarece este imposibil să știi toate lucrurile correct.

Ai grijă în acest sistem în care dacă ai o anumită părere vei căuta informații care să-ți susțină părerea iar cele care îți vor spune contrariul le vei ignora sau vei zice că nu sunt adevărate iar acest concept se numește gândire deziderativă

Ce a ce credem este adevăr pentru noi dar nu adevăratul adevăr.

Faptul că ești îndrăgostit de o minciună nu o face adevărată. Ba chiar mulți sunt defapt căsătoriți/măritați cu aceste minciuni. Sunt oameni care chiar fac cel mai mare sacrificiu pentru anumite minciuni.

Ex de minciuna: Am încercat absolut totul. 

Serios chiar ai încercat totul ?

Chiar dacă încerci multe metode tot nu ai încercat toate variantele.

N-am timp.

Sigur ca nu ai, dar pe facebook sau la televizor, sau pe telefon poți sa stai.

N-am avut încotro: Ai cerut și sfatul altcuiva să vezi dacă într-adevăr așa este. 

Este perfect normal să-ți schimbi părerea, dacă cineva vine cu dovezi clare și nu e nimic rău în acesta.

Sistemul tău de credințe se referă la modul în care te gândești despre bani, onestie, încredere, egou, natura umană (sunt oamenii buni sau răi), încredere, famile, politică, adevăr, religie, succes, ceea ce meriți și respect,dreptate ș.a.m.d.,evident pot fi aici alte sute de elemente dar măcar analizează cele principale. Toate acestea trebuie analizate bine și vezi dacă anumite concepții sunt adevărate sau nu și cum poți să le ții într-un oarecare echilibru.

Conflictele principale sunt de multe ori între bani și familie, când omul lucrează prea mult și de-abia își vede familia. Defapt aceasta este premiza mai multor filme nu ? și în mod curios doar noi spectatorii îl vedem și ne gândim “ pfai ce greșești mă. Săracul, păcat că nu observă. Deja acuma văd cum o s-o pățească rău de tot.”

Deci cum contracarezi aceste sisteme de gândire. Trebuie să le pui sub semnul întrebării. Analizează-le. Majoritatea lucrurilor pe care le credem nu sunt defapt adevărate pentru că pornim de la principiul că cunoaștem un atom în întregime, fizica cuantică ne dă încă mari bătăi de cap.

De exemplu o masă din lemn privită din diferite nivele de înțelegere sau dintr-o altă realitate: poți să te oprești la faptul că este din lemn, lemnul este biologic deci defapt a fost un organism viu care acum e o masă. Dacă bați pe această masă e un obiect solid. Lemnul este alcătuit din molecule, moleculele sunt într-o continuă mișcare, deci aș putea să spun că această “masă” e un lichid.

Mergem și mai adânc pentru că moleculele sunt formate din atomi cu componentele ei electroni,protoni și neutroni. Iar dacă iei în considerare cât din atom este spațiu gol atunci poți zice că masa noastră e o mare adunătură de spațiu gol.

Ceee??? Aham Masa asta este la nivel atomic 99.999% loc gol. Și mergem tot mai jos la lumină care radiație electromagnetică,cuarcuri … și putem să mergem în jos până la capacitatea noastră technologică. De aceea definiția unui lucru depinde de realitatea din care o privim. Iar dacă nu știm o masă, ce ne facem cu celelalte lucruri?

Dacă zici că :na hai, lasă-mă cu fizica ta...atunci hai să vă povestesc despre efectul mandela.

Efectul Mandela se întâmplă atunci când un număr mare oameni cred într-un anumit eveniment sau lucru, cu toate că acesta defapt nu e adevărat.

De exemplu Tipul de la monopoly nu poartă monoclu cum mulți ar crede.

Capatul coadei lui Pikatchu nu este neagră.

Darth Vader nu spune Luke eu sunt tatăl tău ci doar sunt tatăl tău.

C3 Po robotul care merge cu tomberonul fluierător R2D2 nu e în totalitate din auriu ci are un picior de argint.

În piesa We are the Champions de la Queen, in capătul piesei nu există niciun  of the world, în mijloc este dar nu la capăt.

Anumite erori logice pot duce de asemenea la o gândire greșită

Apelul la majoritate( Argumentum ad populum) care spune că un argument este adevărat doar pentru că marea majoritate cred în acest lucru. 

Nu trebuie să zic ce efect a avut acest lucru pe oamenii care au fost arși pe rug sau băgati în închisoare doar pentru că aveau o opinie diferită iar noi acum știm că au avut dreptate. #Galileogalilei

Ad hominem

constă în a ripostezi la un argument sau la o afirmație despre un fapt, prin atac la persoana care a prezentat argumentul , în loc să se adresezi subiectul argumentului sau să se furnizeze o dovadă contra afirmației.Deci în caz că ești un criminal în serie sau ai făcut genocid nu vei avea niciodată dreptate.

Apelul la autoritate ad verecundiam prin care dacă o persoană respectată sau cunoscută spune un lucru atunci trebuie să fie neapărat adevărat. Săracii oameni din Korea de Nord care cred totul ce le spune conducătorul lor. Este foarte periculos să asculți de doar o singură entitate.

Și astea sunt printre puținele erori logice care ne conduc viața.

Omul în general nu are o memorie prea bună, iar acest lucru duce la și mai mari probleme.

După ce povestești o amintire de mai multe ori această poveste va fi într-o continuă evoluție și cu cât o spui de mai multe ori și faci mici schimbări poate chiar din greșeală la urma urmei vei credea în totalitate ce spui și vei avea impresia că exact așa s-a întâmplat.

Și sunt multe alte exemple. Deci dacă creierul nostru ne păcălește în așa hal de ce ești dispus să-l crezi nonstop.


Eu mă bucur când descopăr lucruri pe care le-am crezut adevărate și defapt nu sunt, pentru că nu le voi da mai departe chiar dacă cu ele am încercat să ajut, și astfel încet încet scap de anumite preconcepții care sunt complet false și poți face și tu la fel păstrând o minte deschisă. Să nu fim ca și un cal căruia i s-au pus ohelarii pe față