În 29 iulie 2021 a fost Ziua depășirii Pământului în engleză Earth overshoot day, și ce înseamnă aceasta?

Înseamnă că omenirea deja a folosit resursele pe care pământul le poate regenera în decurs de un an. Resursele sunt aer, apă, plante, pământ etc

O simplă analogie, îți primești salariul în 1 Ianuarie pentru întregul an dar tu deja în August ești lefter popescu și trăiești din împrumuturi mai departe.

Sună nașpa așa-i??

Încă în 1970 am fost economicoși dar cum au trecut anii situația a devenit tot mai rea.

Ce înseamnă asta:

-prea mult consum.

-prea multă poluare.

-prea mult pescuit.

-prea multă recoltare.

-prea mult sex neprotejat, glumeam dar știți la ce mă gândesc😈.

Oare când ne săturăm de această exploatare masivă ?

Când deja pământul ne scutură de pe ea ca și cum face un câine cu purecii? cum o zis George Carlin

Avem doar un singur pământ și planul de rezervă nu îmi place. Îmi place și mie să mă uit la videouri despre planeta Marte dar nu m-aș muta acolo.

Sunt foarte alb la piele, și soarele nu este cel mai bun prieten al meu. Uneori chiar cred că am un strămoș vampir.

Trăim și consumăm de zici că am avea 1.7 Pământuri și nu unul singur.Poza ne arată de câte Planete pământ am avea nevoie dacă toată populația ar trăi ca populația anumitor țări.

Se poate o listă în care americanii nu sunt nr.1 ? Dacă toți am consuma și am trăi ca americanii am avea nevoie de 5 planete pământ!! Poate că visul american e cinci planete de rezervă 🙂

Deja producem mai mult dioxid de carbon decât mama natură poate să absoarbă, ar trebui să plantăm păduri dar noi ce facem ?

Roadem tot că doar trebuie fiecare să facă un ban. Scuza este mereu acolo. Păi da și el aia face, păi da și el tot la fel taie...

O treime din mâncarea produse pe glob este irosită.

Facem infrastructură și betonăm tot. Nu zic e fain că nu trebuie să am un SUV sau cum zic la noi oamenii să ai Jip ca să ajungi undeva.

Oceanele le pescuim pe rupte, iar dacă se întâmplă un accident și curge ceva în ocean atunci dăm din umeri.

Oare o să ajungem ca și lumea din Animația Wall-E și o să ne înnecăm în mormanul de gunoaie ? sau n-o să mai primim aer ? Beșina o să fie noul aer de munte ?

Bineînțeles la acest subiect pot să spun că trebuie să înceapă cu cei de sus, adică cu firmele de top care au bani și putere mai multă ca și multe țări. Dar la fel și noi trebuie să facem ceva.

Dacă putem să împingem acest timp chiar și cu o secundă deja este mult mai bine. După ce avem prima secundă ne concentrăm pe a două secunde și tot așa mai departe prin soluții inteligente și văd tot mai mulți care se ocupă de dezvoltare durabilă. Dar dacă fiecare se preface că nu depinde de el pentru că și pe celălalt îl doare în sculă, na atunci am dat cu scula-n barbă.

Bun și ce putem face ?? Mai facem rost de încă o plantă ? Neahh

Genocidul nu e o soluție etică deci uite aici câteva soluții mai pașnice:

-Dacă reducem aruncatul mâncărurilor la jumătate putem împinge anul viitor acest termen cu 13 zile.

-Dacă toată lumea din lume și-ar reduce consumul de carne cu 50%, data ar putea fi împinsă înapoi cu 17 zile.

-Reducerea componentei de carbon a amprentei ecologice a umanității cu 50% ne-ar duce de la un consum de 1,7 Planete pământ la 1,1 Pământuri.Aceasta corespunde mutării datei Zilei de depășire cu 93 de zile sau aproximativ trei luni.

Ar trebui să ne uităm și la ritmul în care ne reproducem că dacă o ținem tot așa în 2100 vom avea 15 miliarde de oameni.

Voi ce credeți e oare așa de gravă situația cum zic acești experți ? Poate aveți și voi ceva soluții?