Salutare oameni minunați astăzi vreau să discut cu voi despre locusul de control și cum să ai mai mult control în viață.


Locus- înseamnă locul unde se întâmplă ceva

Locusul de control simplificat explicat este:

Gradul în care crezi că ai controlul asupra vieții tale. Bineînțeles aici nu calculăm forțe exterioare asupra care chiar nu ai control. Dacă suntem atacați de o rasă extraterestră degeaba încerci să-ți vinzi gogoașele cu zâmbetul pe buze.


Cu toții avem posibilitatea să preluăm controlul asupra vieții noastre dar va necesita să ieși din zona ta de confort. 

În mod interesant acei oameni care atribuie succesul în totalitate la noroc sau destin, sunt oameni care au locusul de control în exterior .

Cei cu locusul în exterior simt că nu au nici un control în viață și mereu găsesc pe cineva vinovat pentru lipsa lor de succes, sau că au fost fraierit de nu știu care, sau că la școală nu au avut profesori buni, nu s-au născut într-o familie super puternică care controlează o parte din planetă să le facă cale bătută etc.

 Și pe partea cealaltă a ringului sunt oameni cu locusul de control în interior, care cred în conceptul de ați face singur “norocul” și de a te dezvolta pentru a fi pregătit să te poți folosi de oportunitățile din viață.

Am auzit într-un video cum un tip a spus că și contrariul acelui citat faimos din filmul Spiderman este la fel adevărat adică "Cu mare responsabilitate vine o mare putere. "

Ca și în citatul lui Sigmund Freud: "Majoritatea oamenilor nu vor să fie liberi, pentru că libertatea presupune responsabilitate și majoritatea oamenilor sunt înspăimântați de responsabilitate​."

Probabil de aceea mulți vor sfaturi de investiții în loc să decidă ei, ca mai apoi să poată dea vina. Păi da ăla o zis!!!

Dacă îți asumi răspunderea pentru deciziile luate în viață și spui că tu ești răspunzător de situația ta actuală.În acel moment vei trece cu adevărat pe calea schimbării.


De exemplu:

un elev ia o notă proastă

la un loc de muncă

când e vorba despre educație financiară

Nu te simții vinovat, mulți oameni au locusul de control în exterior.

Cât ai fost copil l-ai avut în exterior pentru că ești dependent de altcineva să aibă grijă de tine, să îți dea de mâncare, să-ți spele curu sau chiar să îți schimbe noul scutec pentru că după 5 minute iară ți-ai dat drumu la robinetu de fanta de portocale.

 Sunt situații în care anumite persoane nu au reușit să facă acea schimbare. Poate de aceea sunt încă mulți care trăiesc pe spinarea părinților și cel mai iubit moto al acestor oameni este: nu e vina mea sau nu am avut încotro.

În momentul în care te simți sclav în propria viață și simți că nu ai nici un control îmi dau seama că nu te vei simți bine.

 Dacă eu de bună voie decid să fac curat se simte diferit decât dacă maică-mea așteaptă cu o sucitoare în mână să fac curat. 

De aceea la școală mi se făcea greață de la mormanul de romane care trebuiau citite în schimb în momentul în care eu alegeam romanul îl citeam cu un entuziasm că îl duceam cu mine și la wc și de data asta foloseam hârtie igienică nu ca și când mergeam la wc cu cărțile care erau forțate pe mine de calitatea submarinului depus în wc.

Cei cu locusul în exterior se simt de multe ori blocați, neajutorați împotriva multitudinii forțelor negative care îi bântuiesc și pot ajunge la o stare de neajutorare învățată.

Locusul intern de control este foarte foarte des întâlnit la oamenii de succes și l-aș lega de modul de gândire de creștere

Dacă sunt sărac e vina mea, dacă nu știu să cânt la un instrument muzical e tot vina mea, de multe ori atribuim talent pentru eforturi uriașe ale oamenilor.

Ce zici dacă și tu ai putea cânta în acel fel dacă ești dispus că bagi cele 10.000 de ore de antrenament. 

Câte întâmplări ați auzit sau ați văzut care discută despre oameni care își schimbă destinul .

Și de ce mulți aleg locusul de control în exterior, pentru că este preluat de la majoritate și în plus este mult mai ușor. Nimic dă mai mari șuturi la coițele ego-ului decât adevărul crunt.

Voi credeți că ajută cu ceva dacă știm că locusul nostru este în exterior ?

Știu că în timpul acestei pandemii am fost puși la test și am simțit că locusul este în exterior dar sunt mereu alte lucruri pe care le poți poți controla.

Simțul că ai control îți va da posibilitatea să trăiești viața pe deplin și să nu simți ca și cum ar fi o serie de evenimente care ți se întâmplă.

Doamna Claudia M Mueller a făcut un experiment în care a determinat că dacă lauzi copii pentru că sunt deștepți îi faci mult mai fricoși să încerce lucruri care sunt provocări de frică să nu eșueze iar dacă lauzi copii spunând că sunt sârguincioși vor face față la mai multe provocări și când vor reuși se vor simți super tare. De ce se întâmplă acest fenomen, păi pentru că dacă ești lăudat ca fiind deștept e ca și cum cineva din start te pune pe piedestal și oarecum simți că trebuie să te ții acolo și ține de ceva exterior precum factori genetici și altele, pe când cineva care nu se lasă bătut și ambițios e ceva ce vine din interior.

Da aceea dacă vrei să îți lauzi copilul laudă-l că e sârguincios, că nu se lasă bătut :).

Bun și cum aplici acest lucru în viața ta sau cum schimbi spre un locus de control interior.

Păi făcând curat la tine în viață. Lucruri mici care crede-mă cu timpul vor face un lucru mare. Personal dacă nu făceam acele mici schimbări acum nu ai avea acest articol pentru că în timpul meu liber probabil m-aș fi jucat pe calculator. 

După ce ai făcut acele mici acțiuni de care vorbesc pe acest site, mai gândește-te înapoi din când în când cum din cauza eforturilor tale ai făcut acele mici îmbunătățiri iar acum trăiești o viață mult mai bună. 

Dacă locusul de control îți este setat corect vei trece de la de ce mi se întâmplă toate astea mie , la eu fac lucrurile să se întâmple.